Stjärnspäckat på Stadshusregattan – Svanevit gästar jubileet

Folkfesten vid Stockholm Stadshus kommer att bli total när hundraåriga båtar slår mot startlinjen för den klassiska Stadshusregattan. Bland dessa kommer en av de mest mytomspunna båtarna i Sverige att finnas – nämligen Princess Svanevit.

Princess_Svanevit-akterifran
Princess Svanevit räddades från en säker död i södra England och är nu renoverad till toppskick.

Efter en lång och omfattande renovering på över fem år är Princess Svanevit äntligen ute på haven igen. Under fjolåret testseglades hon för första gången men nu är det sannolikt den första kappsegling sedan arbetet färdigställdes. Efter provseglingen i fjol fick på Hamnen möjlighet att intervju skepparen Olle Jo Johansson.

– Jag har haft äran att få segla många fina segelbåtar. Men aldrig en nationalklenod som byggdes på nästan samma plats för nästan 100 år sedan, som vi nu seglar henne på. Framför allt är jag tacksam att det finns någon som vill lägga pengar på upprustning av gamla segelbåtar, sade Olle Jo Johansson då.

Läs också:
Svanevit – första bilderna under segel
Princess Svanevit – sjösatt efter den otroliga renoveringen
Svanevit – världens längsta 12mR rustas till topp
Princess Svanevits mast – ett mästerverk på 27 meter

Testsegling i fjol

Under provseglingen var varken motor eller inredning färdigställd och Svanevit låg väldigt lätt i vattnet. När hon deltar vid Stockholmsregattan är förväntningen att hon borde vara något mer färdigställd. Inredningen är för övrigt helt unik och är vad Hamnen känner till den enda i sitt slag som förtjänat en egen konstutställning. Mer om utställningen av inredningen och de otroliga detaljerna på Liljevachs här.

Bilder fjolårets testsegling och sjösättning dessförinnan.

Under testseglingen var även segelmakaren Tore Lewander från North Sails med. Ytterligare en person Princess Svanevit lämnat starka intryck hos.

– Hon seglar med en imponerande inneboende kraft. Trots att jag har haft möjlighet och förmånen att segla alla möjliga slags flytetyg, på alla möjliga nivåer, så kommer denna seglats att etsa sig kvar i minnet säger han, och fortsätter:

– Men om Princess Svanevit ska kappseglas mycket framöver så hoppas jag dock få leverera ännu mer prestandaorienterade segel.

Om det blir några svarta kolfibersegel till Stadshusregattan återstår att se. Vi kan dock garantera att ikonen Princess Svanevit kommer att dra blickar till sit oavsett om seglen är äv tidstypisk dacron eller mer moderna material.