St Barth: Från fattig koloni till jet-set-ställe

St Barth
St Barth

St BarthDen lilla ön St Barth i Västindien tillhörde en gång i tiden Sverige. Sedan 1877 är den fransk och till våren arrangeras en segling för ”Världens vackraste båtar”.

Att St Barths enda stad, Gustavia, har gatuskyltar på svenska och att vattenhålet för långseglare heter Le Select är knappast någon nyhet. Så var det i alla fall för ett tiotal år sedan när hamnen.se senast var där.

Ön blev svensk koloni i slutet av 1700-talet och var det ända fram till 1877. År 1800 hade Gustavia femtusen invånare och tävlade med Uppsala och Gävle om att vara Sveriges femte största stad.

När vi efter en segling över Atlanten i mitten av åttiotalet la till i Gustavia var det fortfarande en charmig och lugnt tillbakadragen ö i Västindien. Vi hyrde moped och körde runt ön, besökte svenska kyrkogårdar och lät oss häpna över att vi skulle betala för att fylla färskvatten till båten.

Mario Stackelbergs bar ”Le Select” hittade man enkelt ? en äkta stor grön skylt med ”Systembolaget” visade vägen. Där inne fanns en stor affisch med en bild tagen högst upp från Kaknästornet. Hela Stockholm på bild gav en viss hemlängtan i värmen.

Sen gick det ganska fort – med öns förvandling, vill säga. ön blev mer och mer exklusiv. Kändisar och jetsettare flyttade dit och både tomt-, hamn- och drinkpriser sköt i höjden.

Det är svårt att känna igen sig på de bilder som visar hur Gustavias hamn ser ut i dag.

Den 6 april till den 11 april 2010 är det premiär för ”Les Voiles de St. Barth”. En regatta för, som det heter, ”Världens finaste segelbåtar”.

Det är St Barths Yacht Club, kommunen Saint Barthélémy och franska turistrådet som gör gemensam satsning på något som kan bli en exklusiv variant av Antigua Race Week.

 

Läs mer om St Barth