Flygande surfing med iQFOiL under SM-veckan

Aldrig tidigare har det gått så fort på sjön under SM-veckan som när seglarna i vindsurfingklassen iQFOiL lyfter på sina foils i eftermiddagens drabbning på SVT klockan 16:45.

Foilsurf-inledning
Imorgon fredag 28 juni klockan 16:45 sänds SM i iQFOiL i SVT. Foto: Richard Ström. Instagram: @richardstromphoto

Det blir morgondagens drabbning i dubbel bemärkelse. Dels för att foilande flytetyg blir allt vanligare. Men också för att det är just i morgon som dessa foilande brädseglare gör upp utanför Lögarängen i centrala Västerås. Livesändningarna i SVT sänds fredag 28 juni med start kl. 16:45.

Vindsurfingklassen iQFOiL är ny på det olympiska programmet. I Paris 2024 (eller snarare i Marseille där seglingarna avgörs) är hälften av de tio klasserna foiliande flytetyg.

Foiling har som bekant växt enormt inom kappseglingen de senaste åren. För den oinvigde beskrivs foling bäst som att jollen eller brädan lyfter på en vinge som sitter under båten. Vid en viss fart skapas en lyftkraft tillräckligt hög för att farkosten ska lyfta upp ur vattnet och ”flyga” snarare än att flyta. Motståndet i vattnet blir nästan obefintligt och farterna blir därmed mycket högre än vid traditionell segling.

Aldrig tidigare har det gått så fort på sjön under SM-veckan som när seglarna i vindsurfingklassen iQFOiL lyfter på sina foils i morgondagens drabbning. Foto: Daniel Stenholm.

Med i startfältet är Johanna Hjertberg som lyckades kvala in till OS och fick sin OS-biljett av Sveriges Olympiska Kommitté så sent som i mitten av maj. Johanna har haft en fantastisk utveckling det senaste året och i sommar blir hon Sveriges första vindsurfare på ett OS på 24 år.

På SM-veckan kommer vindsurfingen att avgöras i tre klasser – alla med foilande brädor. Det är iQFOil 8, iQFOiL 9 och Formula Foil. iQFOiL är en olympisk entypsklass. Det betyder att alla seglar med identiskt material av samma tillverkare. Damer och juniorer har ett segel på åtta kvadratmeter, herrarnas är på nio kvadrat. Formula Foil är däremot en konstruktionsklass vilket innebär att seglarna är fria att välja material som uppfyller vissa givna mått och annat.