Skärgårdsövning med skarp ammunition ska avskräcka ryssen

Försvarsmakten sattes på hårt prov under en oförberedd så kallad beredskapskontroll där såväl den svenska marinen som kustjägare från amfibieregementet och två Jasplan var inblandade.

20241008_olajac01_4SJO_OP_Mastermind_2048px-10
HMS Gävle bekämpar fientliga mål under beredskapskontrollen. Foto: Ola Jacobsen/Försvarsmakten.

”Klockan är runt åtta på morgonen och den svarta Blackhawk-helikoptern lyfter sakta från landningsplatsen på Gärdet i Stockholm. Ombord finns Fredrik Ståhlberg, tjänsteförrättande chef för operationsledningen i Högkvarteret. Med sig har han också ställföreträdande chefen för flygvapnet, Tommy Petersson. Destinationen är Berga där de sedan ska byta till en stridsbåt 90 för att ta sig vidare till en ö i Stockholms skärgård. Där ska de kontrollera Försvarsmaktens förmåga att snabbt agera och slå ut fientliga förband som tagit sig in i landet sjövägen.”

Så lyder den inledningen på ett färskt referat av en så kallad beredskapskontroll på försvarsmaktens hemsida.

– Beredskapskontrollen sker oförberett och genomförs med skarp ammunition, och ska visa att vi har förmågan att försvara landet. Det vill säga agera snabbt, tydligt och professionellt, säger Fredrik Ståhlberg, tjänsteförrättande chef för operationsledningen i Högkvarteret på hemsidan.

Intagit en ö i Stockholms skärgård

Inramningen för övningen är att Ryssland har infiltrerat flera Natoländer, däribland Sverige. Nato har upptäckt ryska förband som fört in lätta mark-robotsystem i Sverige. Både uppe i norr och ute till havs i höjd med Stockholms skärgård. Fienden har intagit en ö i Stockholms skärgård.

Efter en väl repeterad insats av marinens fartyg, kustjägare från amfibieregementet och två Jasplan i samarbete slår man effektivt ut de fientliga förbanden. Effekten är omedelbar – det finns i princip inget kvar av fienden.

– Det är otroligt viktigt att vi genomför det här och visar att vi kan lösa uppgiften. Det handlar både om att klara av att försvara oss själva, men också bidra till Natos gemensamma försvar och avskräckning, säger Fredrik Ståhlberg.

Syftet med bereskapskontrollen förutom det självklara – övning – var också att avskräcka främmande makt. Se videon!

Rapport till Nato

För att säkerställa att Försvarsmaktens förband kan lösa sina uppgifter som de ska genomför chefen för operationsledningen under året olika former av beredskapskontroller av det här slaget. Resultatet rapporteras till Natos operativa högkvarter i Brunssum i Nederländerna.