Se upp – nu kommer havstulpanerna!

Det brukar ske så här års och sommaren 2024 är inget undantag. Nu utfärdas en havstulpanvarning för hela Östersjökusten.

Havstulpaner_batbotten-gäller
Nu är det läge att se över sin båtbotten då havstulpanerna troligtvis fortfarande är relativt lätta att borsta bort. Bilden visar havstulpaner som har hunnit etablera sig väl.

Det hela bygger på rapporter från Svenska Båtunionens frivilliga observatörer. Nu är det alltså hög tid att se över sin båtbotten då havstulpanernas larver som bäst håller på att etablera sig. Än så länge är det troligtvis relativt lätt att borsta bort larverna manuellt eller i borsttvätt alternativt att ta upp båten på land eller ta in den i sötvatten under närmsta veckorna.

Koll på kartan

Genom att besöka Havstulpankartan kan båtägare följa tillväxten av havstulpaner i sitt område. Det är viktigt att notera att lokala variationer kan förekomma, vilket innebär att havstulpanerna kan anlända snabbare till vissa vikar än andra. Detta påverkas av faktorer som strömmar, pH-nivåer och näringsämnen i vattnet.

Havstulpanvarningen har hjälpt båtägare i över 20 år genom att ge varningar när havstulpanerna börjar fästa på båtbottnar. Enligt Carl Rönnow, projektledare för Havstulpanvarningen på Svenska Båtunionen, hjälper varningen båtägare att undvika användning av biocidfärg och därmed skydda miljön.

Havstulpan-mätning
Frivilliga observatörer runt om i landet noterar när havstulpanerna håller på att etablera sig.

Vårt mål är att uppmuntra båtägare att använda miljövänligare metoder för att bekämpa påväxt. Genom att minska användningen av biocidfärg minskar vi både föroreningar i våra vatten och utsläppen från båtar. För båtägaren innebär detta också fördelar i form av lägre bränslekostnader, säger Carl Rönnow.