Såld! – oligarkägda superjakten Alfa Nero har fått en ny ägare

En snabb affär var vad man såg för sig. Verkligheten blev något annat när den beslagtagna och tidigare oligark-ägda superjakten skulle säljas.

Alfa-Nero-exteriör
Såld! Före detta oigarkägda Alfa Nero har nu fått rn ny ägare efter en utdragen försäljningsprocess.

I maj förra året rapporterade Skippo om den den 81 meter långa och makalöst färdiga (även med superjakt-mått-mätt) superjakten Alfa Nero. Redan då hade den legat orörd vid en kaj i Västindien i 14 månader.

Togs i beslag

Detta sedan hon, som så många andra jakter av samma kalibrer, ansågs vara oligark-ägd och tagits i beslag av myndigheterna. Efter att flera andra oligarkägda jakter beslagtagits försökte Alfa Nero lämna landet och röra sig mot en neutral hamn. På väg ut blev dock den Oceanco-byggda superjakten blockerad av myndigheter och förd tillbaka till kajen.

Ägandeskapet överfördes till Antigua och Barbudas regering och nu såg man för sig en snabb försäljning. Det hela kom dock att bli en lika omständig som utdragen process. Inte minst på grund av komplexa förhandlingar och en utdragen rättslig process.

Alfa-Nero-sida
Före detta oligark-ägda superjakten Alfa Nero är nu såld efter en lång och utdragen process.

I juni 2023 trodde man dock att saken var klar. Detta sedan den tidigare Google-vd:n Eric Schmidt hade lagt ett bud på 67 miljoner dollar. Juridiska komplikationer ogiltiförklarade dock affären.

Alfa-Nero-pool
Alfa Neos pool är vida omtalad i superjakt-kretsar.

Nu nås vi dock av ryktet att Alfa Nero äntligen har fått en ny ägare som kom över henne för cirka 430 miljoner kronor – alltså rena kapet jämfört det dubbla som man hoppades på för två år sedan.

H-platta och biograf

På köpet fick ägaren – förutom självklarheter som barer, spa, biograf, helikopterplatta och svindlande utrymmen också en pool som inte skäms för sig och som är vida omtalad i superjakt-kretsar.