Så utfodras 150 sjömän – ombord på en amerikansk atomubåt

Har du svårt att komma på vad som ska lagas och ätas under båtsemstern? Då lär det här klippet få dig att häpna. Vi tar rygg när Business Insider följer med i byssan på en amerikansk kärnubåt.

Foto: U.S. Navy/Steven Hoskins

Ärtsoppa, snabbmakaroner eller frystorkat? Visserligen går det att åstadkomma mer kulinariska upplevelser än så men mer ofta än sällan faller båtfolket tillbaka på gamla lättlagade klassiker.

Det är dock inte rätter som duger för besättningen ombord på USS South Dakota.

Ubåten är bemannad 24 timmar om dygnet, 365 dagar om året. Detta för att alltid vara redo att sig ut på uppdrag med kort varsel. Därför blir kosthållningen inte bara en viktig del för att alla munnar ska mättas. Den är dessutom avgörande för att moralen ombord ska vara på topp.

Serverar en besättning på 150 sjömän i tre månader

I och med att USS South Daktoa drivs av en mindre kärnreaktor är det inte bränsle som sätter stopp för hur långa uppdrag besättningen bestående av 150 sjömän kan ge sig ut på.

Det handlar snarare om hur länge maten räcker.

Därför är provianteringen en lika stor del av jobbet som att faktiskt laga maten. Efter en proviantering kan ubåten vara ute på uppdrag tre månader i sträck innan maten tar slut. Med det sagt lär det som serveras den första veckan vara betydligt mycket smakrikare och färskare än det som serveras när dygn 90 närmar sig.

Se inslaget!