Ryssland inleder jätteövning på världshaven – största på 30 år

Över 400 militärfartyg och 90 000 soldater deltar i Rysslands största marina övningen sedan 90-talet. Ihop med bundsförvanten Kina hoppas man få demonstrera styrka på världshaven.

Rysk korvett under gång.
Foto: Russian Ministry of Defence

Ryska militärövningar på Östersjön är knappast någon utöver det vanliga. Men den övning den ryska militären nu sjösätter ihop med Kina är den största som nationen gjort under de senaste 30 åren.

Övningen, som fått namnet Ocean-24, sträcker sig över såväl norra som södra halvklotet och utförs i Stilla havet, Medelhavet, Kaspiska havet, Norra ishavet och Östersjön. Totalt rör det sig om i runda slängar 400 militärfartyg, 120 stridsplan och 90 000 militär personal.

Övningen pågår fram till den 16 september och enligt den ryska presidenten Vladimir Putin har flera stater bjudits in för att observera.

– Vi lägger extra stor vikt vid att stärka vårt militära samarbete med mot Ryssland fredliga stater. I dagens kontext med geopolitiska spänningar runt om i världen är det extra viktigt, sade Vladimir Putin under en statlig tv-sändning.

Enligt den oberoende tidningen Moscow Times kommer huvudparten av övningen att äga rum i Stilla havet där Ryssland sedan länge haft mål om att etablera sig mer. Ett område där även Kina har intresse att stärka sin ställning mot vad man kallar en västliberal hegemoni.