Rövartillhåll – nya fynd förändrar historien på Gotska Sandön
En enslig ö bara för säljägare? Alls icke! Nya fynd tyder snarare på handel, sjöröveri och våldsamma strider.

Gotska Sandön – en gång betraktad som en enslig ö för säljägare – visar sig nu ha varit en betydligt mer dramatisk plats. Nya arkeologiska fynd avslöjar en historia av handel, sjöfart och troligen sjöröveri under medeltiden.
– Det finns starka indikationer på att det inte bara handlade om handel och proviantering, utan även om plundring, säger arkeologiprofessorn Johan Rönnby från Södertörns högskola.
Tillsammans med forskare från bland annat Uppsala universitet och Gotlands Museum har han under fyra år kartlagt fynd vid Säludden på ön. Där har man hittat lämningar av medeltida bebyggelse, gravar – samt ett större fynd av silvermynt och vapen från 1300-talet.
Våldsamma strider
Fynden pekar mot en våldsam händelse, kanske en strid eller en förlisning. Redan på 1920-talet noterades hela skelett i området, då sand blåst bort från stranden. Nu stärker även resterna av ett medeltida skepp – troligen en kogg – misstankarna om att pirater kan ha varit inblandade.
– Vitaliebröderna, som härjade i Östersjön vid denna tid, använde samma typ av vapen och mynt som vi har funnit, säger Rönnby.
Mer dramatik än väntat
Projektet har pågått sedan 2019 och syftar till att ge en mer nyanserad bild av Gotska Sandöns roll i Östersjöns historia – en plats där dramatiken lurar under ytan.