Premiär för Azimut med Volvo Penta elhybriddrift

Smidiga övergångar mellan de olika effektlägena samt avsevärt minskade utsläpp. Det är vad som utlovas med Volvo Pentas nya elhybrid-drivlina som visas på båtmässan i Cannes just nu.

Azimut-med-elhybrid
Azimut Seadeck 7 är i från grunden framtagen för att lämpa sig speciellt bra för hybriddrift med kolfiber i såväl skrov som däck.

Det handlar om ett samarbete mellan lyxbåtstillverkaren Azimut och Volvo Penta som nu har mynnat ut i världens första yacht som kombinerar Volvo Penta IPS med hybridkraft. Nya Seadeck 7 är utrustad med Volvo Pentas så kallade ”helm-to-propeller hybrid-electric package” vars främsta förtjänst är att avsevärt minska utsläppen från båtvärlden.

Minskning med 40 procent

Enligt uppgift ska det röra sig om en minskning av utsläppen av koldioxid på upp till 40 procent i jämförelse med en traditionell båt i jämförbar storlek. Det hela är baserat på Volvo Pentas nyligen tillkännagivna D13 IPS hybrid-elektriska paket där man också framhåller smidiga övergångar mellan de olika effektlägena som en stor styrka.

Volvo-Penta-electric-hybrid (kopia)
Volvo Pentas nya elhybrid motor är än så länge bara en prototyp men beräknas kunna kapa utsläppen av koldioxid med upp till 40 procent.

”Stort steg framåt”

Samarbete med Azimut bygger på en gemensam vision att tänja på gränser och höja båtupplevelsen genom teknisk innovation och förbättrad design. Seadeck 7 är nu utrustad med vårt fullt integrerade hybrid-elektriska system vilket markerar ett viktigt steg framåt inom marin teknik, säger Johan Inden, VD för Marine Business på Volvo Penta.

Azimut Seadeck 7 är i från grunden framtagen för att lämpa sig speciellt bra för hybriddrift. Bland annat har stora anställningar har gjorts för att hålla vikten nere med skrov och däck i kolfiber. Enligt uppgift ska båten vara god för 11 knop i elektriskt läge. Hur länge är dock oklart.

Leverans 2026

Azimut Seadeck 7 med elhybrid-drift är fortfarande en prototyp som i skrivande stund visas upp på båtmässan i Cannes där man glatt tar upp förbeställningar.

Första leveransen lär dock dröja till 2026.