Polisen – "varning för ny våg av båtstölder"

Båtsamverkan och GPS-sändare. Det är två effektiva sätt att skydda sig mot den stöldvåg som väntas dra över Sverige nu när båtarna används i mindre utsträckning efter högsäsongen.

Båtstöld-varning-stöldvåg
Med båtsamverkan och GPS-sändare kan man krångla till det en hel del för båttjuvarna.

Båtamverkan och GPS-sändare. Det är två effektiva sätt att skydda sig mot den stöldvåg som väntas dra över Sverige nu när båtarna används i mindre utsträckning efter högsäsongen.

Flera polisregioner har utfärdat varningar för en ny våg av båt- och motorstölder som tros dra in över båtklubbar och marinor i sensommar och höst. Enligt Aftonbladet ska det redan ha börjat.

– Vi har haft fyra exempel bara de senaste dagarna, säger Johnny Gustavsson, polisens presstalesperson i region Öst, till tidningen.

Han ger också tips om hur man kan skydda sig även om det knappast är någon garant från att bli bestulen. Två åtgärder som har visat sig vara effektiva är att starta båtsamverkan, vilket enklast beskrivs som båtlivets motsvarighet till grannsamverkan.

”Ni ser vilsna ut”

Det handlar om att få okända människor som rör sig vid båtar och bryggor att känna sig uppmärksammade. Något som kan ske på ett trevligt sätt.

– Är det obekanta människor kan man på ett mycket trevligt sätt säga: ”Tjena, ni ser lite vilsna ut. Kan jag hjälpa till?” Ofta svarar brottslingar avvikande och lämnar platsen säger Johnny Gustavsson till Aftonbladet.

Installera GPS-sändare

Ett effektivt sätt att kunna återfå sin båt eller motor vid stöld kan också vara att installera en GPS-sändare.

Här följer några fler tips om hur man kan skydda sina ägodelar:

  • Lås fast motorn i båtern med godkänt certifierat lås.
  • Märk båt, motor och utrustning och förse dem med spårsändare/startspärr.
  • Använd kulhandskelås på släpet när båten står uppställd på tomten/båtklubben.
  • Upprätta ett digitalt båtkort med alla uppgifter på din båt, motor, utrustning, märkning med mera så du snabbt kan anmäla om någonting blir stulet. Fotografera gärna!