Plastskräp i havet större hot mot planeten än man trott

Föroreningar från plast är så mycket mer än bara ett problem för avfallshanteringen. Det visar en ny rapport av ett internationellt forskarlag som slår fast att plastavfall också snabbar på klimatförändringarna.

Plast-i-hav
Plastföroreningar i havet visar sig vara ett mycket större miljöhot än man tidigare trott.

Plast i alla former anses förenkla våra liv men har en mörk baksida. Speciellt när avfallet hamnar i naturen. Problemet visar sig också vara större än vad man först har trott. Enligt en ny rapport av ett internationellt forskarlag förvärrar föroreningar från plast alla planetära gränser, inklusive klimatförändringar, havsförsurning och förlust av biologisk mångfald.

”Innehåller evighetskemikalier”

Patricia Villarrubia-Gómez, doktorand vid Stockholm Resilience Centre, Stockholms universitet, och huvudförfattare till rapporten uttalar sig på Stockholms Unersitets hemsida:

– Att plaster skulle vara lätta att städa upp när de blir avfall är långt ifrån verkligheten. Plaster tillverkas av en kombination av tusentals kemikalier. Många av dem, till exempel hormonstörande ämnen och evighetskemikalier, är giftiga och skadliga för ekosystemen och människors hälsa Vi bör se plaster som en kombination av dessa kemikalier som vi interagerar med dagligen, säger Patricia Villarrubia-Gómez, doktorand vid Stockholm Resilience Centre, Stockholms universitet, och huvudförfattare till rapporten.

Den nya kunskapen baseras på ny sammanfattande granskning av den vetenskapliga litteraturen om plastens påverkan på den naturliga miljön. Tidigare har man mestadels studerat plasternas effekterna på omgivningen var för sig.

”Destabilisera systemet”

– Plastens påverkan på jordsystemet är komplex och sammankopplad. Den här studien visar tydligt hur plast bidrar till att destabilisera systemet, säger Sarah Cornell, docent vid Stockholm Resilience Centre, Stockholms universitet, och medförfattare till rapporten.

Finns överallt!

Som Skippo tidigare har rapporterat så hittas plast på de mest avlägsna platserna på jorden. Ett tydligt exempel var när Dee Caffari och hennes ”Turn the tide on Plastic” passade på att ta prover i Sydkinesiska havet samt i Södra Oceanen samt mitt under brinnande Volvo Ocean Race redan 2018.