Otroligt möte med flera späckhuggare i Bohuslän

Sofie Ankarskär fick sitt livs upplevelse när hon under fem timmar drev med en grupp nyfikna späckhuggare utanför Lysekil. Se videon!

Efter de senaste årens rapporter om späckhuggare som attackerar båtar vid Gibraltar, så hade säkert många reagerat med rädsla.

Men när de fyra späckhuggarna plötsligt dök upp intill Sofie Ankarskärs båt den sjätte augusti var det snarare eufori än rädsla som rådde.

– Vi låg utanför Brofjorden när vi upptäckte fyra späckhuggare på babords sida. Vi drev med Jutskaströmmen åt nordväst till cirka tio sjömil väst om Hållö och var i närkontakt med späckhuggarna i nästan fem timmar, skriver sambon Jonas Olsson i ett mejl till redaktionen.

I videon ovan kan vi se hur späckhuggarna flera gånger simmar väldigt nära, till och med under båten, som är en liten styrpulpetare. Men det fanns ändå ingen oro ombord.

– Det här är helt otroligt, fantastiskt, skrattar Sofie och konstaterar flera gånger att deras nyvunna vänner är både lugna och nyfikna.

– De tog verkligen kontakt med oss, konstaterar Jonas exalterat.

Var ni verkligen inte rädda?

– Vi var inte rädda men har naturligtvis en stor respekt för de här stora djuren. Attackerna nere runt Gibraltar är undantag från deras naturliga beteendemönster. Späckhuggare finns i alla värdens hav och det finns väldigt få fall där båtar eller människor blivit utsatta, säger Jonas.

Har ni upplevt något liknande förut?

– Ja, vi har träffat på samma individer förra sommaren mellan ön Bonden utanför Grundsund och Hållö utanför Smögen, då kunde vi följa dem på avstånd i cirka 1,5 timme på en parallell kurs. Även då då kom de fram och simmade under båten när vi slagit av motorn. Vi träffade också på en annan flock i maj i år utanför Måseskär, de var sjutton stycken.

Sofie och Jonas tillbringar mycket tid i sin båt på havet och fotograferar en hel del.

– Vi skickar alla bra bilder till Jimmie och Linda som driver ”Sveriges späckhuggare” på Facebook som de sedan också distribuerar till andra forskare runt Nordsjön för identifiering. Det är något jag tycker alla som ser späckhuggare borde göra, då det gör det möjligt att få en mer enhetlig bild av hur många späckhuggare som finns här och hur de rör sig. Där kan man också själv gå in och se hur späckhuggarna rör sig och var de har setts till.

Även kompisen Patrik Eld var på plats och tog flera bilder. Bland annat inledningsbilden av Jonas Olsson och Sofie Ankarskär på sin Micore.