Östersjön på bättringsvägen: ”Det går åt rätt håll!”

En färsk rapport visar att kraftfulla åtgärder under 30 års tid har lönat sig. Östersjön mår fortfarande dåligt men snart ska vi kunna bevittna kan en begynnande färd på bättringsvägen. Se videoklippet!

Klimat-Östersjön-forskning
Färsk forskning visar att Östersjöns mående står på tröskeln till något betydligt bättre.

Goda nyheter när det gäller miljön i allmänhet och Östersjön i synnerhet kan kännas – och må vara – sällsynta men här kommer en nyhet som skänker en strimma hopp. Detta genom Eva Ehrnstén, forskare på Stockholms universitets Östersjöcentrum.

På tröskeln till bättre mående

Enligt Ehrnstén står vi nu på tröskeln till en förbättring när det gäller Östersjöns miljöproblem. Detta tack vare ett beslut som togs för drygt 30 år sedan där länderna i det så kallade avrinningsområdet kom överens om att minska näringsutsläppen till havet.

Resultatet blev förbättrad avloppsrening, minskade luftutsläpp och åtgärder inom jordbruket som har gjort att näringstillförseln till Östersjön har minskat betydligt. Tillförseln av kväve har minskat med ungefär en tredjedel och densamma för fosfor med drygt hälften, enligt Stockholms universitets hemsida.

Kunde ha varit värre

Faran på intet sätt över även om det går åt rätt håll. I vissa kustområden har miljön förbättrats, men i Egentliga Östersjön är situationen värre än någonsin, med stora algblomningar och syrefria bottenområden. Det beror bland annat på interna processer i havet och på att det tar lång tid för vattnet i Östersjön att bytas ut.

Övergödning-Östersjön-illustration
Om inte utsläppen av näringsämnen hade minskat hade de helt syrefria områdena i Östersjön (svart färg på kartan) varit drygt 80 procent större än idag.

– Det är väldigt frustrerande att tillståndet i havet inte har förbättrats, trots att det har gjorts väldigt mycket för att minska utsläppen. Därför ville vi ta reda på vad som hade hänt om vi inte hade gjort alla de här åtgärderna, berättar Eva Ehrnstén.

Men – och det är ett viktigt men – i studien har forskarna också gjort simuleringar av hur miljötillståndet i havet kommer att utvecklas fram till 2050 om utsläppen fortsätter på dagens nivå.

Enligt modelleringarna har näringshalterna i Egentliga Östersjön nått sin kulmen, och kommer att sjunka de kommande decennierna. Till 2050 väntas algblomningarna minska betydligt och syrehalterna stiga.

”Ser ljusare ut”

– Det ser ljusare ut för Östersjön framöver, men för att nå de mål som länderna kommit överens om behöver utsläppen fortsätta att minska, konstaterar Eva Ehrnstén.

Se videoklippet!