Orenat avloppsvatten släpps rakt ut i havet på Smögen

Bekymren hopar sig för driftbolaget Västvatten som tvingas till bräddning – det vill säga att orenat avloppsvatten släpps ut i havet.

Foto: Wiki/Kuriosatempel

Behovet av ett nytt reningsverk är skriande. Likaså renovering arv gamla ledningar och ett vattentorn som sett sina bästa dagar. Och så kraftigt regn på det.

Olycklig nödåtgärd

Allt sammantaget har detta lett till att en mix av dagvatten och avloppsvatten släpps rakt ut i havet på grund av att systemet är överbelastat. Enligt uppgift har detta, bräddning som nödåtgärden kallas, blivit allt vanligare den senaste tiden. Eller i reda siffror – Den uppskattade föroreningsmängden av exempelvis kväve till havet ökade i och med detta från en knapp femtedel av ett ton till 3,18 ton till 3,18 ton.

– Det kan ge ökad risk för övergödning i havet. Bräddning vid badplatser kan även ge ökad risk för smitta, framförallt E.Coli som kan orsaka magsjuka, säger Gunnar Edlund, tillsynschef över bland annat avlopp på länsstyrelsen, till Bohuslänningen.

”Förhållandevis rent vatten”

Västvatten framhåller att dock att det är förhållandevis rent vatten man bräddar ut. Der finns föroreningar i det men det ser ut som dricksvatten. Man tar det på allvar men det är inte kraftigt förorenat enligt Peter Johansson, vd på Västvatten.

Uppdateringen av gamla ledningar på Smögen är ett mödosamt och kostsamt arbete och ett nytt reningsverk ligger troligen något decennium fram i tiden. Likaså har Smögens vattentorn gjort sitt. Som om inte det vore nog väntas klimatförändringarna också sätta än hårdare press på VA-system över tid.

Bilden är tagen i ett annat sammanhang.