Nytt seglingsrekord – 101,98 km/h!

Det gick undan under några testdagar i San Francisco där Kanadas Sail GP-lag noterade en toppfart på smått osannolika 101,98 i timmen. Eller drygt 55 knop om man så vill.

Sail-GP
101,98 km/h! Så lyder det nya rekordet för foilande segelbåtar i Sail GP.

Det tidigare rekordet på 99,94 kilometer i timmen som sattes av Frankrike är nu slaget. Nu har Kanada noterar 101,98 knop under tester i San Francisco.

En del av förtjänsten ligger i så kallade T-foils som har visat sig vara både snabbare och enklare att kontrollera än L-foils. Nu har man under en intensiv testperiod alltså lyckats spränga den magiska gränsen på 100 kilometer i timmen.

Nio sekundmeter

Hastigheten registrerades under den andra testdagen i San Francisco i ungefär nio sekundmeters vindstyrka. Besättningen bestod av Kanadas förare Phil Robertson, vingtrimmern Paul Campbell-James, strategen Annie Haeger och ”flight controller” Billy Gooderham.

– Och det finns mer att hämta. T-Foils har en enastående prestanda och vi var uppe i över 100 kilometer i timmen ett antal gånger och kunde till slut notera 101,98.

Enklare och snabbare

Enligt Phil Robertson är detta bara början. Inom en snar framtid kommer man att kunna ”flyga” både enklare och snabbare med mer kontroll.

– Förhoppningsvis får vi snart banor som är stora nog för potentialen som dessa båtar har, kommenterade Robertson.