Norskt fartyg beskjutet med varningsskott av ryskt krigsfartyg

Det hettade till rejält när det norska fiskefartyget MS Ragnhild Kristine skulle håva in sin fångst. Plötsligt blev fartyget beskjutet med varningsskot av det ryska krigsfartyget Amiral Levtjenko inne på norsk ekonomisk fiskezon.

Krigsfartyg-Ryska-Försvarsministeriet
Det ryska krigsfartyget Amiral Levtjenko i deltog i övningen Ocean 24, tillsammans med över 400 krigsfartyg och 120 flygplan, enligt ryska myndigheter när det norska fiskefartyget besköts med varningsskott. Foto: Ryska försvarsministeriet

De båta fartgen befann sig norr om Vardø i Barents hav när den norska styrmannen Øystein Orten blev anropad på radion av kaptenen på krigsfartyget. Fiskebåten var då i full färd med att håva in dagens fångst. Uppmaningen från den ryske kaptenen var tydlig. Det norska fartyget måste omedelbart lämna området, rapporterar den norska tidningen FriFagbevegelse.

Fiskebåten vägrade dock att åtlyda uppmaningen varpå krigsfartyget satte full fart mot dem, tutade med signalhornet varpå man sköt ett varningsskott med en kanon i havet.

”De spränger oss i luften”

– Jag tänkte att jag inte tror att de kommer att spränga oss i luften. Samtidigt fanns det ett litet tvivel. Man ser framför sig en bild av de norska fiskebåtarna som sänktes av tyskarna. Så känns det när man sitter i en liten jolle och ett stort örlogsfartyg äter upp en till frukost tänkte jag, säger Øystein Orten till FriFagbevegelse.

Vid tiden för händelsen för knappt två veckor sedan deltog Amiral Levtjenko i övningen Ocean 24, tillsammans med över 400 krigsfartyg och 120 flygplan, enligt ryska myndigheter. Även Kina deltog i militärövningen.

Tydlig provokation

Enligt den militära experten Jörgen Elfving, tidigare överstelöjtnant i Försvarsmakten, är detta inte bara en ovanlig händelse utan också en provokation från rysk sida. I de flesta fall han känner till har varningsskott bara avfyrats om en båt befunnit sig i ett lands sjöterritorium och inte som i detta fall på norsk ekonomisk zon.