Nato övar ubåtjakt på svenska Marinens hemmaplan
Specialister från Belgien, Frankrike, Holland och Storbritannien har deltagit i övningen Dynamic Merlin 24 där svensk expertis delar med sig av sina kunskaper i mycket speciella förhållanden.
Ojämn havsbotten, grunt och bräckt vatten i olika lager samt varierande salthalt. Det är bara några av alla försvårande omständigheter som finns i Östersjön när det kommer till ubåtsjakt.
Viktig kunskap och utrustning
Men det är också förhållanden som Sverige har specialiserat sig på. Något som ligger till grund för Nato-övningen Dynamic Merlin 24 som i mångt och mycket gick ut på att vi ska dela med oss av vår specialkunskap till våra allierade. Men det stannar inte vid vara kunskap. Därtill har Sverige också fartyg, sensorer och metoder som är särskilt anpassade för Östersjömiljön.
Under övningen fick fartyg från en av Natos stående sjöstyrkor sålunda öva ubåtsjakt i Östersjön tillsammans med svenska marinen. Korvetter, fregatter, stödfartyg, helikoptrar och flygplan från olika nationer har genomfört övningar i Östersjön för att stärka alliansens gemensamma förmåga till ubåtsjakt. Ett av momenten som genomfördes var ett utbyte där personal från flera av natostyrkans fartyg samlades på den svenska korvetten HMS Helsingborg.
– Det är flera saker som skiljer Östersjön från andra havsområden när det handlar om att söka efter saker under vattnet. Dels är det grunt, botten är på sina håll kuperad och den varierande salthalten gör att avstånden man kan upptäcka en ubåt på med hjälp av sonaren blir korta, säger marinens operationschef, kommendör Marko Petkovic, på Försvarsmaktens hemsida.
Efter en rundvandring på vapendäck fick var och en av de de tolv gästande internationella specialisterna se hur torpederna lastas och hanteras samlas besökarna i fartygets stridsledningscentral.
Ett sätt att stärka säkerheten
– Med våra kunskaper ökar vi förmågan hos Nato samtidigt som vi gärna delar med oss av våra kunskaper till allierade. På så sätt gör vi tillsammans Nato bättre och stärker säkerheten, säger Marko Petkovic på hemsidan.