Modern teknik ska göra spöknät till ett minne blott

Om det blir boten på problemet helt ganska vi ska låta vara osagt. Klart står dock att autonoma undervattensdrönare och AI ska kunna identifiera spöknät mer effektivt än någonsin förr.

Foto: WWF/Pdyk

Spöknät har föga förvånande fått sitt namn för svårigheterna att hitta och städa upp haven på dessa fiskeredskap som slitit sig. Men sedan början av sommaren har ett initiativ med modern gett ljusglimtar i den annars eviga kampen mot problemet.

– Det är svårt att veta var spöknät finns, framför allt om man har ett stort område. Det är inte effektivt att söka på måfå, säger Stina Nyström på Världsnaturfonden till Dagens Nyheter.

I det enorma Natura 2000-området Hoburgs Bank, söder om udden med samma namn på Gotland, har organisationen under de senaste månaderna ihop med andra aktörer sökt efter dessa så kallade spöknät. Området är nämligen den plats där de utrotningshotade östersjötumlarna såväl parar sig som föder upp sina kalvar.

Effektiviseras med robotar och AI

I arbetet använde man sig av ett avancerat ekolod, en så kallade sidescan sonar som i vanliga fall dras bakom ett fartyg. Men varianten som använts i år är självgående och på så vis mycket mer effektiv.

– Kartläggning av spöknät kan med denna teknik bli ännu mer effektiv, då man kan ha flera system igång samtidigt. Framöver kan det innebära att man kan täcka större områden med färre båtar och färre människor inblandade, säger Stina Nyström till tidningen.

Än så länge görs all analys av bilder av mänskliga ögon. Men på sikt hoppas man kunna använda AI och maskininlärning för att identifiera extra hårt tillsatta områden i Östersjön. Då hoppas man kunna prioritera bättre för att göra riktade åtgärder med dykinsatser där det verkligen behövs