Unga tjejer kör Stridsbåt – "Det roligaste jag någonsin gjort"

Så lät det när Marinens prova på helg för 35 kvinnor i åldrarna 15-20 år skulle sammanfattas och där bland annat stridsbåtskörning, fysträning och intag av frystorkad mat bland kobbar och skär stod på schemat.

240906_axeedl01_Amf4_Marine Weekend-873
”Det roligaste jag gjort.” Att få köra stridsbåt var en upplevelse som deltagarna i Marine Weekend sent ska glömma. Foto: Axel Edlund, kommunikatör Amf 4.

Syftet är uppenbart. Med Marine Weekend vill man värva unga och kvinnor till Försvarsmakten och på detta sätt sker det på ett spännande och lite lekfullt sätt. Eller som man själv uttrycker det.

– Andelen kvinnor som genomför värnplikt amfibieområdet är lägre än på andra ställen i Försvarsmakten. Marine Weekend är en aktiv åtgärd för att försöka förändra detta.

– Genom information och uppvisande av vår verksamhet vill vi förbereda tjejerna för mönstring och värnplikt så att fler har möjlighet att möta de fyskrav vi har, säger Elin Wilhelmsson, stabschef på utbildningsbataljonen och övningsledare för Marine Weekend på Försvarsmaktens hemsida.

Inspirerande övningar

På samma webbplats har man också följt Linn, Esse, Matilda och Tindra med flera under deras prova på helg. En helg som kom att bestå av fysträning och intag av frystorkad mat bland kobbar och skär samt en god inblick i Marinens verksamhet.

– Vi visste inte vad vi skulle få göra innan vi kom hit, så det är spännande att få vara här, säger Esse.

– Ja, väldigt intressant att få höra mer om Försvarsmakten och hur man arbetar, fyller Tindra i.

– Det var väldigt bra att vara på Plikt- och prövningsverket också och få information om mönstringen, jag ska till mig av träningstipsen, tillägger Matilda.

Frågan är dock om det inte var tillfället då deltagarna i tur och ordning fick gå fram till styrhytten för att, under ledning av en stridsbåtchef, fick prova på att köra stridsbåt som smällde högst.

”Roligare än Helix”

– Det var det roligaste jag någonsin gjort. Ja, till och med roligare än Helix på Liseberg!

Foto: Amf4/Marinen/Försvarsmakten