Magnus Holmberg tar plats i svensk seglings Hall of Fame
VM-guld, tre OS, skapare av Match Cup Sweden och skeppare i America’s Cup. Det är en del av meriterna som nu gjort Magnus Holmberg till medlem nummer 17 i svensk seglings Hall of Fame.
Magnus Holmberg har valts in som medlem nummer 17 i svensk seglings Hall of Fame. Med ett brett seglings-CV från optimistjolle och Jolly Scott, till tre OS, VM-guld, skapare av Match Cup Sweden och skeppare i America’s Cup har han en given plats i den svenska seglingshistorien.
Han är en produkt av den svenska seglingskulturen. Han har ett stort hjärta och en förmåga att skapa ett lag byggt på förtroende och glädje.
OS i till Los Angeles 1984
Magnus föddes i Göteborg 1961 och hans intresse för segling skapades under semesterseglingar med familjen i slutet av 60-talet. Sedan blev det lite egen segling med optimistjolle, Jolly Scott och Sunfish. Först i yngre tonåren kom kappseglingen in i bilden. Via E-jolle gick satsningen så småningom över till 470 där det blev en OS-biljett till Los Angeles 1984 tillsammans med Dan Lovén. Äventyret slutade med en 16:e plats och det dröjde åtta år innan Magnus var tillbaka på ett olympiskt spel.
I OS i Barcelona seglade Magnus Soling med Björn Alm och Johan Barne. Det blev en stark femteplats, men de var ändå besvikna då en OS-medalj gled dem ur händerna i slutet.
Det blev ytterligare en OS-start, i Soling i Savannah 1996, med samma besättning som i Barcelona. Svenskarna kom till OS som regerande världsmästare och rankade etta i världen. Men det gick inte som de hoppats och de slutade på en 13:e plats.
Åretas seglare x 4
Trots det har framgångarna på OS och i Matchracing gjort att han (med besättning) utsetts till årets seglare i Sverige 1992, 1995, 1996 och 2001.
Redan innan OS 1996 hade Magnus visat att han inte bara var en duktig seglare utan också en banbrytare och entreprenör av rang. 1994 drog han i gång Match Cup Sweden i Marstrand. Hans vision att arrangera matchracing inför publik inne i Marstrand möttes dock av skepsis. Få trodde det skulle fungera och några undrade nog om Magnus inte var lite galen. Men Magnus såg något som andra inte såg och idag är den sortens arenakappsegling, med korta race inför publik, mer eller mindre standard i hela världen.
Säsongen 2000-2001 vann Magnus World Match Racing Tour. Men sedan var det dags för honom att ta sig an den största kappseglingen av dem alla – America’s Cup.
För Magnus blev det två satsningar med Victory Challenge – 2003 och 2007 – som rorsman, skeppare och sportchef. Båda gångerna slutade det i en femteplats i utmanarserien. Under de här projekten fick han återigen användning för sin förmåga att bygga ett lag. Med 23 olika nationaliteter lyckades han skapa en bra stämning och att få alla att göra sitt bästa för teamet.
Hyllad ledare – vass seglare
Än idag är Magnus en hyllad ledare – och vass seglare. Så sent som för en månad sedan deltog han som rorsman i Americas Cup Legends (Vintage 12 metre Class) i Barcelona. Med den svenska båten Northern Light krossade Magnus och hans besättning allt motstånd och vann sin klass.
Magnus är en sann ledare från den svenska seglarkulturen där det är viktigt att bygga en lagkänsla. Han lyssnar på sin besättning och får alla att jobba tillsammans. I många andra delar av seglingsvärlden är ”rule by fear” den viktigaste regeln för en skeppare. Magnus är så långt ifrån den bilden som man han komma. Istället är han en i gänget – en kille som man gillar att ”hänga” med.
Magnus och sexton till
Magnus Holmberg är medlem nummer 17 i svensk seglings Hall of Fame. Övriga medlemmar är: Pelle Pettersson, Marit Söderström, Magnus ”Mange” Olsson, Jörgen Sundelin, Peter Sundelin, Ulf Sundelin, Göran Marström, Anders Bringdal, Sune Carlsson, Therese Torgersson, Vendela Santén, Göran Andersson, Stig Wennerström, Fredrik Lööf, Göran Petersson och Ingvar Hansson.
Foto: Daniel Stenholm