Kustbevakningens stolta flaggskepp belagd med nyttjandeförbud

Kustbevakningens flaggskepp har fått nyttjandeförbud på grund av eftersatt underhåll rapporterar P4 Blekinge. Något som Mattias Lindholm, presstalesperson på Kustbevakningen dock inte kan bekräfta.

Kustbevakningen-flaggskepp
Kustbevakningens Amfitrite är i behov av en ordentlig översyn. Foto: Kustbevakningen

Klart är dock att Kustbevakningen har tagit 81 meter långa och 3 760 ton tunga Amfitrite ur operativ tjänst och att det finns brister ombord som behöver åtgärdas. Hur detta kommer att påverka Kustbevakningens verksamhet är oklart liksom hur länge fartyget kommer att vara borta från tjänst.

Behöver ses över

Amfitrite var en mäktig syn när hon när hon levererades till hemmahamnen i Karlskrona från varvet Damen Shipyards i Galati vid Donau i Rumänien. Där och då ansågs hon vara ett mycket avancerat fartyg som nu alltså är i behov av en ordentlig översyn.

– Kustbevakningen har beslutat att fartyget inte ska användas i operativ tjänst för närvarande. Det finns vissa brister ombord som behöver åtgärdas. Därför har vi också bestämt ett varvsbesök, säger Mattias Lindholm, presstalesperson på Kustbevakningen till P4 Blekinge.

Enligt uppgifter till radiokanalen grundar sig nyttjandeförbudet i eftersatt underhåll. Något som Kustbevakningen inte vill kommentera.

– Jag kan inte bekräfta den uppgiften just nu. Vi måste isåfall gå vidare och titta närmre på detta.

Enligt Mattias Lindholm har man som rutin att vidta åtgärder för att verksamheten ska påverkas så lite som möjligt.