Kungen hyllar svenska damernas insats i America's Cup

Efter en otroligt stark insats i grundomgången slutar Svenska damlaget fyra i historiska Women’s America’s Cup.

Kungen besökte svenska damerna inför semifinalerna i America’s Cup. Foto: James Tomlinson.

Efter en dag fylld av väntan på vind avgjordes semifinalerna i Puig Women’s America’s Cup, där Sveriges damlag kämpade hårt för en finalplats. Trots tidigare seger i grundomgången och starka insatser under veckan, nådde svenskorna inte riktigt upp till sin toppnivå i semifinalerna. Det sista racet blev en vändpunkt där laget imponerade med en andraplats, men tidigare misstag hade redan kostat dem dyrbara poäng.

Läs mer om America’s Cup och se damerna semifinal här.

Med detta resultat slutade Sverige på en fjärdeplats, en stark prestation i historiens första kvinnliga America’s Cup, där tolv team tävlade om äran.

Trots den tuffa avslutningen var stämningen känslosam och tacksam när laget återvände till bryggan, mottagna av familj och vänner. Lagkapten Rebecca Netzler uttryckte sina känslor efter tävlingen:

– Vi drömde om finalen och gav allt, men idag var inte vår dag. Men jag är ändå oerhört stolt och tacksam för den här resan och för laget.

Hennes ord speglar den stolthet och glädje som genomsyrade teamet, trots att de inte nådde sitt högt uppsatta mål.

Ida Svensson, en av teamets segeltrimmare, betonade den starka sammanhållningen inom laget:

– Det gick inte hela vägen idag, men så är det i sport. Det är en mix av tårar – både av sorg och glädje. Vi har haft en fantastisk tid tillsammans.

Även om Sveriges dröm om en finalplats inte besannades, har deras insats lämnat ett stort avtryck både internationellt och på hemmaplan. Med detta resultat har Sverige positionerat sig starkt på den globala seglingsscenen och lyft fram foilande båtar som en ny framtid för sporten. Lagets hårda arbete och korta förberedelser har burit frukt, vilket också syntes i ungdomslaget som tidigare slutade fyra i sin tävling.

Svenska kungen besökte det svenska laget inför semifinalerna. Han fick också en provtur i Artemis eldrivna foilande arbetsbåt. Foto: James Tomlinson.

En av fredagens stora höjdpunkter var det kungliga besöket, då H.M. Konung Carl XVI Gustaf mötte det svenska teamet och önskade dem lycka till inför semifinalerna. Kungen fick även chansen att själv prova på foilande segling ombord Artemis eFoiler och beundra de snabba AC40-båtarna på nära håll.

Efter Artemis deltagande i America’s Cup på Bermuda fortsatte företaget att utveckla bärplan för motorbåtar. Under seglingarna i Barcelona har de visat upp resultatet – bland annat för den svenska kungen. Foto: James Tomlinson.

Lagledaren Anna Östling sammanfattade den svenska satsningen:

– Även om vi inte nådde hela vägen idag, är detta en stor vinst i det större perspektivet. Vi har byggt något fantastiskt som vi kan ta med oss framåt. Nu behöver vi smälta allt som hänt och ladda om.

Med ett team på över 30 personer och månader av förberedelser, har det svenska laget visat att de har vad som krävs för att konkurrera i världens mest prestigefyllda seglingstävlingar. Women’s America’s Cup har gett ett smakprov på framtidens foilande segling, där Sveriges insats både inspirerar och sätter standarden för kommande generationer av seglare.

Sverige må ha slutat på fjärdeplats denna gång, men de har utan tvekan skrivit in sig i historieböckerna och banat vägen för framtida framgångar på den internationella seglingsscenen.

Seglarna i Artemis Womens team:

  • Vilma Bobeck, Helm
  • Rebecca Netzler, Trimmer
  • Julia Gross, Helm
  • Ida Svensson, Trimmer
  • Felicia Fernström, Reservtrimmer
  • Lovisa Karlsson, Reservtrimmer