Kapten Cook provar Nordvästpassagen

”Jag är inte ute efter att slå några rekord. Jag vill bara segla iväg och få ett äventyr.” Det säger Kapten Tommy Cook om sitt försök att med en liten trimaran ta sig genom Nordvästpassagen. En resa som är snudd på omöjlig att genomföra om det inte hade varit för den globala uppvärmningen.

”Jag är inte ute efter att slå några rekord. Jag vill bara segla iväg och få ett äventyr.”

Det säger Kapten Tommy Cook om sitt försök att med en liten trimaran ta sig genom Nordvästpassagen. En resa som är snudd på omöjlig att genomföra om det inte hade varit för den globala uppvärmningen.

Kapten Tommy Cook från Washington, USA  ger sig ut på en solosegling norr om Kanada, den berömda nordvästpassagen närmare bestämt. Om Tommy Cook är släkt med den mer kände sjöfararen och upptäcksresande James Cook förtäljer inte historien som vi hittade på Sail World .

Tommy Cook har alltid haft ett intresse för hav och segling. När hans nära vän och mentor Lemuel R Brigman dog 2006 vid 86 års ålder och när Nordvästpassagen för första gången låg isfri sommaren 2007 kände han att det var dags att sätta planerna i verket.
”Passagen har varit fri från packis de senaste två åren och i år förväntas den att bli än mer öppen. Den globala uppvärmningen har stor inverkan i Arktis, så det är dags att ge sig iväg.

Först hade han tänkt bygga en stål-båt som kunde stå emot isen men ändrade sig och ger sig nu iväg med en 31-fots trimaran, döpt till minne av hans mentor Lemuel R. Brigman. Med den kan han komma upp i farter på över 20 knop och hans plan är att navigera genom de öppna, isfria områdena så fort som möjligt utan att det ska ställa till för mycket problem.

Cook räknar med att passagen ska ta drygt en månad. I juli räknar han med att ge sig in i passagen och nå Alaska och Berings Hav i slutet av augusti, början av september. Hans äventyr startade nyligen på De Stora Sjöarna i USA.
”Mest för att se vad som går sönder så att jag slipper det när jag kommer ut på öppet hav”

Inredningen i hans båt är spartansk, men har ändå plats för ett litet keyboard:
”En gentleman går aldrig till sjöss utan ett piano”, säger Tommy Cook.

{mosimage}

Tack Calle Hennix för tipset om denna äventyrliga gentleman