Hondas nya joystick-styrning ska göra tilläggningar till en barnlek

Känns rubriken bekant? Då beror det troligtvis på att Honda knappast är den första i raden av motortillverkare som kommer med en joystick-styrning för förenklad båtmanövrering

Honda-joystick-inledning
Hondas nya joystick-styring kommer med löfte om avsevärt förenklad finmanövrering.

Det hela bygger på ett samarbete mellan Honda Marine, Vetus och Ultraflex och nu har mynnat ut i en lösning som kopplar ihop motor, styrning och en bogpropeller med en enkel kontroll via en joystick.

Bara för tungviktarna

Enligt uppgift ska systemet ge hög precision vilket i sin tur underlättar vid förtöjning och manövrering i trånga hamnar. Enligt planen ska systemet kunna implementeras i Hondas större modeller redan nästa båtsäsong. På båtmässan i Genua demonstrerades systemet på en öppen motorbåt med Hondas nya BF 350 V8-motor.

Det nya systemet bekräftar också en tydlig trend – att de stora motorproducenterna samarbetar med utvalda leverantörer av kringutrustning för att förenkla båtlivet. Nyligen lanserade också Yamaha sitt nya styrsystem som går under namnet HelmMaster.

Honda-joystick-schema
Honda med joystick-system som har tagits fram i samarbete mellan Vetus (lila) Ultraflex (röd) och Honda själva (blå).

Parners i detta projekt är som ovan nämnt Vetus som är känt för sina olika sinnrika system för båtar varav de flesta är konstruerade internt. Men också Ultraflex som kan sin sak inom styr- och kontrollsystem och som jobbar med avancerade lösningar som förbättrar prestanda och säkerhet.

Skippo återkommer

Vad Hondas nya Joystick-styrning egentligen går för får Skippo anledning att återkomma till i en framtida test.