Havsfilosofen Yrvind gör succé med raka svar i nyhetsmorgon
Sven Yrvind är på tapeten med premiär av en dokumentärfilm på Viaplay. Minst lika aktuell är hans filosofi att världens folk borde tänka mer minimalistiskt.
När många strävar efter mer och större så gör Sven Yrvind, sin vana trogen, precis tvärtom. Han gör precis som rubriken till intervjun i TV4-morgonsoffan säger – resan till målet. Han liksom förkroppsligar innebörden av det ordspråket och borde i och med det vara mer aktuell än någonsin, med tanke på att en stor del av samhällsdebatten handlar just om att vi människor konsumerar mer än vad klotet mäktar med.
– Jag tycker ungefär som Greta Thunberg, men tar det hela ur ett båtperspektiv. Jag tycker att båtlivet blir bäst i små båtar. De är säkrare, roligare och bättre på i princip alla vis.
Inspirerar och provocerar
Det blir en härlig intervju med den alltid inspirerande, eller kanske provocerande vissa kan tycka (?), djuphavskaptenen eller Havsfilosofen som han framöver kanske kommer att kallas.
Use it or loose it, det är avgörande för kropp och huvud.
Grunden till Svens idealistiska inställning tror han kommer från sin relation till vuxna människor när han var liten. Han var dyslektisk och fick mycket stryk och tappade förtroendet för de vuxna.
– Den enda som var schysst var min morsa.
Det funkade inte så bra för Sven i det vanliga samhället.
– Jag växte upp på en ö utan särskilt mycket socialt umgänge. Och jag tänkte att det skulle funka ännu bättre för mig att bli kapten på min egen båt, så jag byggde en på ön där jag bodde och gav mig av.
Leva på mindre resurser, snarare än tvärtom
– Livet ombord på en liten båt funkade himla bra för mig och jag tänker att det borde fungera bra för många andra också. Såklart inte alla men kanske en procent av befolkningen. Men det går fortfarande åt andra hållet i samhället. Båtarna ska vara så himla stora, resurskrävande och därtill dyra. Det sistnämnda gör också att man ju stänger ute så mycket folk från båtlivet. Jag tycker som sagt som Stockholmskan Greta Thunberg, fast i båtvärlden. Vi måste klara oss och nöja oss med mindre. Men också förstå att båtlivet inte blir sämre för det. Tvärtom.
Kontrasten mellan TV4-ankaret Maria Forsblom och Sven är uppenbar, men tonen är hjärtlig:
Du får tiden att gå med att läsa böcker?
– Nej, jag utnyttjar tiden. Jag har aldrig tråkigt. Vill inte att tiden bara ska gå.
Du har inget socialt liv säger du i filmen utan cyklar ensam till verkstaden, tillbringar dina dagar där och cyklar sedan hem ensam på kvällen. Gör det inte ibland ont att vara ensam?
– Nej, skrattar Yrvind. Jag är enstöring. Det är kul att träffa folk, som nu när jag träffar dig till exempel, men jag tycker det är helt ok att vara ensam.
Vid frågan om hur lång tid det tar att bygga en båt för Yrvind påminner han om att han är uppfinnare och ofta kommer på fiffiga saker längs vägen. Det påminner oss lite om vad hans kompis Beppe Backlund sa om varför Svens båtar ibland tar tid och blir lite märkliga, idéer ändras mycket längs vägen.
– Bland annat har jag uppfunnit världens minsta sextant, som Royal institute of navigation tyckte var det smartaste navigationsverktyget de sett på 200 år. Jag fick en ö i Antarktis uppkallad efter mig som någon sorts pris för det.
Hur ska du lyckas med nästa seglats?
– Det blir inget svårt. Jag förbereder allt nu. Att något blir ett ”äventyr” handlar bara om dålig planering.
Hur går det med kroppen, du fyller snart 84 år.
– Use it or loose it, säger man ju om kropp och hjärna. Och jag har inga bekymmer. Jag använder kroppen och hjärnan varje dag i min verkstad och så gymnastiserar jag med armhävningar och ”squats” (benböj) på kvällarna. Häromdagen gjorde jag en riktig praktvurpa efter att ha halkat på en isfläck, men landningen gick bra. Jag kunde spela pingis dagen efter, så jag är inte orolig för fysiken.
Det var fem år sedan sist Sven Yrvind var på besök i tv-sofforna. I söndags var han på plats igen, aktuell med ny båt, dokumentärfilm på Viaplay och ny resa framför sig.
Som så många andra långseglare säger så är det viktigt att träna ordentligt innan man ger sig av. Det kan vara tufft att komma iland och det blir mindre illa om man är i bra form till att börja med.
Här får vi se en bit av verkligheten från Yrvinds senaste långseglats. Såhär skriver han på sin Youtube: Jag tillbringade 150 dagar i ombord på norra Nordatlanten. Med början i Ålesund, Norge, seglade jag västerut norr om Färöarna sedan söderut mellan Island och Färöarna, väster om Skottland och Irland och anlände till Horta, Azorerna, efter 78 dagar. Sedan till Porto Santo och sedan tillbaka till Horta, sedan. till Irland. Nu är en ny båt under uppbyggnad.
– På havet så är det mest överkroppen som får jobba. Benen ligger lite i träda. Men eftersom jag seglar en såpass liten båt så håller jag ändå igång. Men när jag kommer iland efter en lång seglats så är det tufft för kroppen i en vecka eller så. Men kroppen är fantastiskt på att anpassa sig.