Gräns för sjöfylleri kan ändras
Regeringspartierna är överens om att införa en undre promillegräns för sjöfylleri, sannolikt på 0,2 promille, erfar Ekot.
Tidigare har Moderaterna sagt nej, men nu ska regeringen lägga fram ett förslag senare i höst.
– Vi är överens att lägga fram en proposition från alliansen, det tycker jag är bra. Personer som kör större båtar, som kan vara farliga för andra, har alla hittills insett att det är rimligt att vara nykter. Nu är det ett krav på att vara nykter för det kan skada andra människor, inte minst barnfamiljer som är ute och åker i våra vattendrag, säger folkpartisten Johan Pehrson.
I dag finns en gräns för grovt sjöfylleri på en promille. Den som har en lägre promillehalt måste köra båten på ett farligt sätt för att det ska vara olagligt och den regeln har varit för otydlig, enligt exempelvis Kustbevakningen och sjöpolisen.
Regeringen kommer nu med ett förslag i november. Det är inte färdigförhandlat än och kan ändras. Men enligt Ekots källor talar nu det mesta för att det införs en ny gräns sjöfylleri på 0,2 promille, precis som för rattfylleri.
– Det är pedagogiskt och enkelt med samma gräns till sjöss och land, då vet alla vad som gäller. En sådan gräns skulle vara positiv, säger Johan Linander, centerpartist i riksdagens justitieutskott.
I tidigare förslag så har det funnits undantag. Exempelvis att den som har en båt som inte kan gå fortare än sju knop, eller som är kortare än sju meter, ska kunna ha en högre promillehalt, utan att bli fälld för sjöfylleri. Hur undantaget ska utformas i den kommande propositionen är inte klart än.
– För Folkpartiet liberalernas del är det viktigt att man undantar båtar och sjödon som är ofarliga för omgivningen. Det är olämpligt att vara berusad om man är ute och paddlar kanot, men man kan inte rimligtvis skada någon annan än sig själv, säger Johan Pehrson.
Ekot/www.sr.se