Fritidsbåt fullpackad med knark – så gick tullens jättebeslag till

Den påstådda fisketuren i Charlottenberg visade sig vara del av en omfattande narkotikasmuggling. Nu åtalas fyra män för olika grader av narkotikabrott och smuggling. Allt började när två tulltjänstemän gjorde beslag på 245 kilo cannabisharts i en liten styrpulpetbåt.

Vår historia börjar redan under tidig höst 2023. Då stoppas en hyrbil med påkopplad båttrailer under en rutinkontroll i Skillingors i Värmland. Bakom ratten och i passagerarsätet sitter två män, en i 60- och en i 40-årsåldern.

De två männen säger de sig vara på väg till Charlottenberg för att fiska ”allt som nappar”. Redan nu anar tulltjänstemännen oråd, vägen som de båda männen valt är en rejäl omväg och man tar beslut på plats om att kontrollera fordonet.

– I bagageutrymmet hittar vi tre sportbagar och en kylväska som innehöll vakuumförpackade paket med cannabisharts. Och medan vi tillkallar förstärkning så kastar en av de misstänkta en mobiltelefon i vattendraget bredvid den stoppade bilen, säger gruppchef Stefan Ekenbäck, en av de båda tulltjänstemännen som var med vid gripandet av de då misstänkta smugglarna.

245 kilo knark i en liten styrpulpet

Bil, trailer och båt tas till tullstationen i Hån där alla stuv och skrymslen söks igenom. Då upptäcker man ytterligare 245 kilo cannabisharts. Knarket tas i beslag och de båda männen anhålls som synnerligen misstänkta för grovt narkotikabrott alternativt grov narkotikasmuggling.

Men historian slutar inte här.

Efter några dagar fiskas mobilen som en av männen slängde i vattnet upp av tullen. Telefonen töms på data och här återfinns mängder av krypterade chattar. Chattar som avslöjar ägarens identitet som tillhörande en omfattande kriminell verksamhet och dessutom ger meddelandena information om att samma resa gjorts flera gånger tidigare för att leverera stora mängder narkotika till Norge.

Nu beslutar sig tullverket i samråd med polisen att göra ett tillslag mot ett varuhus i Bålsta. Ett lager som tros vara den plats där ligan förvarar allt knark.

– Ligans lager var som ett komplett varuhus för droger. Vi fann kartonger fyllda med olika narkotiska preparat, en vakuummaskin och annat för förpackning av narkotika. I ett plåtskåp som vi bröt upp fanns det ännu mera droger, en våg samt totalt 525 000 kronor i form av 1 050 stycken 500-kronorssedlar, säger gruppchef Johan Rekke, som ledde Tullverkets husrannsakan mot lagret i Bålsta.

Alla misstänkta tiger

De båda männen som sade sig vara påväg mot fiskevatten när de greps i de värmländska skogarna åtalas nu för synnerligen grovt narkotikabrott. Den 38-åriga mannen är även skriven som ägare till varuhuset och har deltagit under samtliga 11 resor till och från Norge.

Utöver de påstådda fiskeentusiasterna åtalas ytterligare två män, en 36-åring i Bålsta med koppling till transporterna och som dessutom har betalt hyran för lagret samt en 23-årig man boendes i Stockholm som tros vara den som gett order till 38-åringen.

Alla fyra män förnekar brott och vägrar berätta vilka de andra personerna som deltagit i chattkonversationerna är.