Ensamseglare funnen mot alla odds på kobbe vid Harstena
Han lämnade Stockholm med siktet inställt på Spanien men fick problem. Båten slogs sönder men ägaren lyckades ta sig iland på en kobbe och skriva HELP med mossa.
En rysk ensamseglare i 30-års åldern anmäldes försvunnen till Kustbevakningen i onsdags. Kustbevakningen skickade över meddelandet till Sjöfartsverkets flyg och sjöräddningscentral JRCC, som ansvarar för sjöräddningen i Sverige. Sedan dess har Kustbevakningens flyg och kombinationsfartyg KBV 033 tillsammans med Sjöfartsverkets helikopter, sjöräddningssällskapets båtar och många andra deltagit i sökandet efter den försvunna ensamseglaren.
Mannen hade nyligen ha införskaffat sin segelbåt på 31-fot och gett sig iväg ensam med förhoppningen att nå Spanien. Första anhalt skulle dock bli Malmö.
Det var i måndags som mannen lade ut från en småbåtshamn i Stockholms södra skärgård.
Lite mer än ett dygn senare blåste det upp och blev hårt väder och båten sprang läck. Mannen ska ha hört av sig till en vän och sagt att han skulle sikta mot en hamn. Sedan blev det tyst.
Knappt två dygn efter avfärd, under natten till onsdagen, skedde den sista kontakten med mannen. Då befann han sig på en position cirka 4,5 sjömil nordost om Arkösund. Efter det kunde anhöriga inte längre få tag på honom och Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral larmades.
På fredagen hittade sjöräddarna från Sjöräddningssällskapet i Arkösund vrakdelar. Från luften sökte Kustbevakningens flygplan KBV 502 samt två av Sjöfartsverkets räddningshelikoptrar efter den saknade personen.
Allt tydde på att segelbåten havererat, förmodligen under natten till onsdagen, och utsikterna för att hitta mannen vid liv var därmed inte goda.
Men kl. 14.38 på fredagseftermiddagen, i samband med att en av räddningshelikoptrarna anslöt till sökområdet från sydväst, gjordes en observation av en person stående på en ö cirka 6,5 km söder om Harstena.
Det var ensamseglaren. Och han var vid god vigör. På klipphällen hade han skrivit HELP med hjälp av mossa.
– Det är helt osannolikt. Vi blev väldigt förvånade att det gått så bra, det är som en modern Robinson Kruse-historia, säger Christer Haglund från sjö- och flygräddningscentralen, till Aftonbladet.
Helikoptern kunde landa på ön och mannen flögs till Universitetssjukhuset i Linköping för kontroll.
Sjöfartsverket riktar ett varmt tack till alla som hjälpt till under veckan – alla frivilliga sjöräddare, alla kustbevakare i fartyg och i flygplan, alla poliser, hundförare, boende i skärgården, segelmakare, försvarsmaktsanställda, engagerade privatpersoner, skeppare på taxibåtar och på handelsfartyg som rört sig i området, helikopterbesättningar. Se mer i filmen nedan.