Båtmotorstölderna ökar – polisen i Västsverige går ut med varning

Efter en nedåtgående trend under de senaste året har båtmotorstölderna återigen tagit ökat. Nu går vi snart in i den period då flest motorer stjäls och i dagarna utfärdade Polisen i Västsverige en varning.

Båtmotorer-stöld
Stölderna av båtar och motorer har ökat kraftigt i Sverige under årets första fem månader. Här är knepen för att skydda sina tillhörigheter.

Mönstret är ett vi sett förut. Under de månader då båtar ligger i vattnet men inte nyttjas i någon större utsträckning är ligorna som mest aktiva. I april i år märktes en lavinartad ökning och mer än dubbelt så många motorer stals som under samma period förra året.

Stölderna är visserligen inte på en lika hög nivå som för två och tre år sedan men det finns en oro över de kommande månaderna.

– Tyvärr går vi ju in i en väldigt stölddrabbad period nu när skolorna börjar och semestrarna är slut. Alla båtar ligger kvar i vattnet och det är färre som rör sig på bryggor och i hamnar vilket är gynnsamt för tjuvarna, säger Viktor Eklöf, utredare på Larmtjänst.

Larmtjänst, som sammanställt statistiken från Brottsförebyggande rådet (BRÅ) bedömer att det är internationella brottsnätverk som härjat.

– Ofta är det få personer som ligger bakom väldigt många brott, säger Monica Krüger på Operativ koordinator Gränspolisen Stockholm.

Polisen i Västsverige går ut med varning

Under de senaste dagarna har man på flera håll i Västsverige fått in anmälningar och under torsdagsmorgonen lyckades man gripa en person misstänkt för att ha utför flera av stölderna.

Men med tanke på mängden och storleken på de stulna motorerna finns det misstankar om att fler förbrytare fortfarande kan vara på fri fot.