Arkea Ultim: Caudrelier dundrar vidare mot Kap Horn

Ska någon kunna utmana Charles Caudrelier i Arkea Ultim Challenge? Med en ledning på över 2 500 sjömil dundrar fransmannen mot Kap Horn. Men än är det långt kvar att segla.

puff-charles-caudrelier-maxi-arkea
Indiska Oceanen betade han av på åtta dygn och åtta timmar. Foto: Yann Riou – PolaRYSE

Få ser ut att kunna utmana fransmannen Charles Cauddrelier ombord på Maxi Edmond de Rothschild. Under den sena söndagskvällen korsade han gränsen mellan Indiska Oceanan och Stilla Havet. Då med en ledning på lite drygt 2 500 sjömil.

Sträckan från Kap Agulhas till Tasmaniens södra ände tog inte fransmannen mer än åtta dagar, åtta timmar, 20 minuter och 36 sekunder. En minst sagt imponerande prestation då snittfarten han hållit över dessa 6 113 sjömil låg på 30,7 knop.

Läs även:
Arkea Ultim Challenge: 26-åriga Laperche i kollision – tvingas bryta
Världens genom tiderna mest extrema havskappsegling är igång 

Visserligen säger detta en del om Caudrelier och hans förmåga att driva sin enorma trimaran men det säger även ett och ett annat om de otroliga byggen som används i Arkea Ultim Challenge.  Med de hastigheter som görs och hålls står det klart att inga andra fartyg, motor- eller segeldrivna kan mäta sig med dessa trimaraner av bibliska mått.

Men sådana hastigheter ställer även till med stora bekymmer.

– Vi har satt en övre gräns på hastigheter runt 30 till 32 knop när sjön inte är för grov. På så vis kan Charles väljer en trimning av båten som passar. Målet är att minimera påverkan för att inte skada båten och samtidigt låta Charles spara energi och göra sitt liv lättare ombord, säger Erwan Israël som är med i Caudreliers landteam.

Om någon ska kunna utmana fransmannen i segerstriden återstår att se. Just nu ser det högst osannolikt ut såvida Caudrelier drabbas av haveri eller annan motgång.

Följ racet via live-tracker här!