Amerikanska marinkåren och svenska kustjägare i tuff övning i skärgården

Det var hårda tag under militärövningen Archipelago Endeavour 2024 där amerikanska marinkårssoldater och svenska kustjägare stred sida vid sida.

Archipelago-Endeavour-2024
För första gången på över 20 år sköts skarpa Stinger-missil er i Sverige. Foto: Bezav Mahmod/Försvarsmakten.

Amerikanska marinkårssoldater och svenska kustjägare sida vid sida. Det är vad ryssen har att vänta sig om han vågar sig på de svenska skärgårdarna. För ändamålet arrangeras den årliga militärövningen Archipelago Endeavour 2024 vars sjunde upplaga nyligen har avslutats.

Viktigt för Nato

Det handlar om att främja det bilaterala försvarssamarbetet och fördjupa relationerna mellan ländernas förband. Övningen spelar också en viktig roll i att utveckla Sveriges försvarskapacitet och stödja landets fortsatta integrering i Nato.

Höstens omgång är särskilt historisk då Archipelago Endeavour genomförs för första gången sedan Sverige blev fullvärdig medlem i Nato. Trots den stora förändringen har själva samarbetet mellan den svenska marinen och USA:s marinkår blivit oförändrat och fortsatt starkt. Överstelöjtnant Marcus Appelgren, övningsledare och chef för andra amfibiebataljonen, betonar vikten av det långvariga samarbetet, rapporterar Försvarsmakten på sin hemsida.

Den årliga militärövningen Archipelago Endeavour 2024 stärker samarbetet mellan Sveriges och USA:s marinstyrkor. Med fokus på interoperabilitet och tekniska framsteg är övningen en viktig del i Sveriges integration i Nato och en förberedelse för framtida utmaningar.

– Vi har haft ett välutvecklat samarbete med USA under många år. Nato-medlemskapet har inte förändrat den goda dynamiken. Interoperabiliteten är fortsatt hög, och vi är vana vid att arbeta tillsammans i skarpa scenarier, säger övningsledaren Appelgren.

Se videon med en tillbakablick på Archipelago Endeavour 2024 (ovan).

Inledningsfoto: Bezav Mahmod/Försvarsmakten.