America's Cup: Semifinalerna bjuder på cupens bästa seglingar – hittills

Den fjärde dagen av semifinalerna i Louis Vuitton Cup går till historien som en dramatisk sådan. Tillslut säkrade ändå INEOS Britannia sin finalplats – annat var det för italienska Luna Rossa.

Comeback var ordet!

När andra dagen av semifinalseglingarna var över var de som trodde på en upphämtning från antingen Schweiziska Alinghi eller American Magic lätträknade – men allt kan hända i segling.

Även om Alinghi Redbull Racings resa mot att få utmana i America’s Cup tog slut under gårdagen slogs de tappert och visade att de inte gick att räkna ut förrän målgången korsats.

– Det är blandade känslor, men jag är samtidigt väldigt stolt över vad vi åstadkom som ett nytt team. Mycket olika lärdomar, men också lite ledsen över att avsluta vårt äventyr här. Vi fick två poäng de senaste två dagarna och hoppades på att gå hela vägen, så lite besvikelse över det, men samtidigt väldigt glad över hela lagets insats, sade Maxime Bachelin, rorsman på Alinghi Red Bull Racing.

Och man hade fått hålla britterna på sina tår, något som INEOS Britannias Ben Ainslie gav dem beröm för.

– Det var ett par tuffa sista dagar i de lätta förhållanden. Hatten av till Alinghi Red Bull Racing, de pressade oss verkligen hårt i de lättare vindarna. Det var en tuff dag idag med vindar som gick upp och ner hela tiden och ett besvärligt sjötillstånd.

Spänningen fortsätter mellan Luna Rossa och American Magic

I den andra semifinalen mellan italienska Luna Rossa Prada Pirelli och NYYC American Magic är det emellertid en helt annan historia och frågan om vem som tar sig till final är helt öppen.

Italienarna tog en tidig ledning i serien med fyra spikar och behöver därmed bara en vinst till. Något hade god chans att hämta hem under onsdagens andra race när deras storskotsskena under den näst sista länsen plötsligt gick sönder.

Racet var kanske det jämnaste under tävlingen hittills och ledningen byttes så gott som efter varje slag och gipp.

Haveriet gjorde dock att Luna Rossa tvingades byta och American Magic tog sin tredje raka seger mot det italienska laget. Nu är de bara en vinst bakom och i allra högsta grad med i matchen.