Algblomning – så ska plågan förvandlas till nytta
En nygammal metod ska inte bara hålla algblomningen stången. Algerna ska sedan bli biogas, diesel, gödsel eller ett plastliknande material.
Steg ett i ovanstående vision känns redan hemma. Där handlar det bara att använda sig av samma teknik som när man samlar upp oljespill i havet. Något som görs med så kallade oljelänsor om än med modifierade sådana i det här fallet.
Enkelt beskrivna ligger länsorna som långa korvar på vattenytan där de samlar in varpå de samlar upp algerna.
– Det har gjorts försök att stoppa algerna att från att komma in till kusten, men att samla upp de så här är någonting som är lite nytt, säger Fredrik Gröndahl, forskare och docent i industriell ekologi på KTH till SVT Nyheter.
Metoden har redan testats i liten skala och visat sig fungera väl. Nu väntar man bara på den stora vågen av algblomning för ytterligare tester.
Nästa steg, och där stannar detta än så länge vid en förhoppning och en klar möjlighet, är att återanvända algerna.
– Till exempel skulle man kunna göra biobränslen och biogas, en lågt hängande frukt. Restprodukten från biogasproduktionen är väldigt näringsrik, innehåller kväve och fosfor, och kan användas som gödsel på åkrar. Man skulle också kunna göra plast av dem. Vi har tittat på ett tidigare försök på KTH och kollat på de egenskaperna och sett att det är ganska lämpliga för att göra plast av, säger Fredrik Gröndahl till SVT Nyheter.
Projektet är ett samarbete mellan KTH, Uppsala universitet och Länsstyrelsen på Gotland.