Wingfoil – välj rätt paket för nybörjare och avancerad surfing
Hur väljer man rätt paket i wingfoil? Det är frågan vi försöker svara på i del fyra av vår kurs av vår nybörjarkurs i den snabbt växande vattensporten. Vi får hjälp av Surfspots Mattias Gunnarsson som är expert på ämnet!
Nog är wingfoil kul men också vara lite av en djungel när det kommer till att välja utrustning. Vad ska man leta efter, hur skiljer sig foilsen från en bräda till en annan och vad är ett bra paket för nybörjare?
Vi har tagit hjälp av Mattias Gunnarsson från Surfspot som hjälper oss reda ut vad som passar en nybörjare likt Gustav Morin.
– Alltså det är tre kompnenter du köper. Det är en foil, det är en bräda och det är en vinge. Dessa kombinerar du för att att få en så snabb utvecklingskurva som det bara går, säger Mattias Gunnarsson.
Wingfoil – en hel vetenskap med bärplan
Det första och för många mest skrämmande är just foilen, eller bärplanet, som får brädan att flyga. Ytan på denna mäts i kvadratcentimeter och till nybörjare brukar Mattias rekommendera en stor foil.
– Med en stor foil kommer man snabbt upp tidigt och få många timmar på vattnet. Då får man många chanser att öva och det blir snabbt roligare. Är man lite tyngre är det bra att ha lite större foil för att skapa mer lyftkraft.
Men det är långt ifrån enbart ytan som spelar roll. Nästa sak att ta i betänkning är formen på foilen. Här brukar man tala om två olika sorters form på foilen med lite olika karaktär.
High aspect – brukar man kalla de vingar som är bredare men inte bygger så mycket på djupet.
Low aspect – är då motsatsen, alltså en vinge som inte är särskilt bred men däremot desto djupare.
Den sistnämnda är enklare att komma upp med medan den förstnämnda ger högre toppfarter – väldigt förenklat.
Börja stort skaffa mindre sen
De ofta svaga och ojämna vindarna i Sverige gör att en något större bräda är att föredra. Som en tumregel brukar man ta surfarens vikt och sedan lägga på 20 liter.
– Börja med en stor bräda och kör på den ett par säsonger. Lär dig alla manövrar, lär dig kryssa, surfa, pumpa, gippa och sen kommer du vilja ha en mindre. Då kan du också manövrera mycket snabbare, säger Mattias.
När det kommer till vingseglet så har detta den stora fördelen att lättpackat. Dessutom kommer man långt på en vinge till skillnad från vindsurfing där man ofta behöver flera segel för att täcka in olika vindstyrkor.
Proffsets rekommendation – det wingfoil kitet är bäst för nybörjaren
Det är lätt att tänka att man har en bra utvecklingskurva, lätt för sig att lära och därtill har stora planerpå att vara ute vid vartenda tillfälle som ges. Men här lyfter Mattias ett varningens finger.
– Det är otroligt mycket man kan göra med nybörjarvänliga saker också, den enda nackdelen är att det går lite långsammare. Vill man köra fort så går det jättebra att köpa en lös frontvinge.
Vad kostar det då?
Ett komplett kit brukar brukar ligga runt 35 000 kronor men det går att hitta billigare på andrahandsmarknaden. Ligger ens budget runt 20 000 kronor får man satsa på en uppblåsbar bräda. De funkar bra men är lite mer tekniskt svåra och lämpar sig inte lika bra för nybörjare.