Lekande lätt båttäckning med Toptex – men håller den för vintern?
Tygpresenningar har blivit allt mer populära för att de är lätta de är att hantera. Skippo har testat och är hittills imponerade. Men håller nya Toptex från Polyropes när det blåser spik och regnar på tvären?
Båtpresenningar brukar falla in under en av två kategorier: blytung och svårhanterlig eller tunn, lätt men inte särskilt slitstark. Men nyligen har en ny typ av presenning gjort intåg på marknaden. En slags tygliknande täckduk som ska vara såväl lätt att hantera som motarbeta mögelbildning i båten.
I en ansats att se vad dessa går för har undertecknad bestämt sig för att täcka sin Albin 78:a med Polyropes Toptex-presenning av just detta slag.
Båten är nu täckt och under de kommande månaderna ska vi se hur den håller upp mot regn, rusk och vinteroväder.
Våra erfarenheter av Toptex såhär långt
Om man som jag är van vid att täcka båten med en gammal byggpresenning på 45 kilo är skillnaden som natt och dag. Det som tidigare har varit ett mödosamt arbete med små felmarginaler för att inte råka böja täckställningen, eller gud förbjude – dra på sig ett ryggskott – går nu att göra på egen hand – även om det såklart är lättare om man är två.
Andra har också läst:
Vid vår täckning hade presenningen först hamnat på sniskan och vi blev tvungna att vrida hela duken 90 grader. En manöver som med vår gamla presenning hade var minst sagt svår att genomföra utan att ta ner duken på marken igen. Men med tygpresenningen gick det utan några som helst problem att rätta till vårt fel.
Duken är rejäl men trots detta känns det aningen lustigt att klippa hål i den för att i vårt fall få igenom täckställningen. Detta är emellertid helt inom ramen för vad den ska klara av, åtminstone så länge som man säkrar upp snitten med kardborreband. Samma kardborreband används också för att fästa sandsäckar eller gummiband i som i sin tur håller presenningen på plats.
Slutligen ska det också sägas att tyget bidrar till stort ljusinsläpp vilket gör det enkelt att fixa med båten under vinterhalvåret. Och när det blåser så ger sig presenningen till skillnad från sina konkurrenter i PVC inte ifrån ett massa oväsen.
Så fungerar en tygpressenning
Så långt – så bra. Men hur kommer den att hålla? Det återstår att se. När det väl blåser, regnar och snöar kommer vi som sig bör kolla till vår båt. Lagom till sjösättningen i slutet av april lär vi ha ett slutgiltigt kvitto.
Tyg – håller det verkligen väta ute?
Svaret är njä. Under rätt förutsättningar, det vill säga att duken fått en lutning på minst 45 grader, gärna mer än så, ska vatten och snö – åtminstone i teorin – rinna av presenningen.
Om det skulle komma in vatten, vilket såklart det finns en oro över, så är tanken att det naturliga luftflödet från blåsten ska skapa cirkulation, torka ut och motarbeta mögel- och fuktskador. Tack vare att duken släpper igenom luft så minskar vindfånget. Nötandet på presenningen ska därför bli minimalt och enligt Polyropes garanterar man en livslängd på åtminstone tre år.
Hur Toptex lever upp till sina löften får vi utvärdera när våren kommer men än så länge måste jag erkänna mig imponerad!