Vänern – Sveriges mest underskattade båtparadis

Varför? Det är frågan vi ställer oss gång på gång i detta reportage. Varför i hela världen ägnar vi inte mer av vårt båtliv i Vänern? Häng med på Upptäcktsresan Vänern del 1!

EU´s största sjö. Bara en sådan sak…

Men det verkar förhållandevis få ha fattat. Ej heller har vi fattat hur vackert det är och att Vänern faktiskt bjuder det mesta av det blöta när det kommer till båtliv. Får det lov att vara högklassiga krogar? Eller kanske de bästa gästhamnarna man kan tänka sig. Oavsett vad så finns det här.

Se andra avsnittet i Upptäcktsresan på Vänern:
Vänern – en båtvärld som verkligen överraskar

Till detta kommer en brokig historia som sträcker sig från 1200-talet och som inkluderar allt från invigningen av Läckö slott till en snöplig grundsmäll där en gammal restaurang-pråm blev liggande. Ett snedsteg som ingen vill ta tag i.

Det mesta av det bästa med båt på Vänern

När Hamnens utsända spanare kastar loss så är det med andra ord med äventyr i blick. Men så har vi också gett oss blanka fanken på att nosa upp de bästa krogarna som insjön har att erbjuda.

Se också:
Båtliv på Vänern – första intrycken från upptäcktsresan

Spikens Fiskehamn – Vänerns svar på Smögen

Vi tar sats från Mariestad och åker snålskjuts i Svenska Sjös råbarkade servicebåt, en maffig Force 10. Vi siktar på Läckö slott med Kinnekulle tronandes på håll. Snabbt strandhugg och så vidare mot Spikens Fiskehamn som närmast kan beskrivas som Vänerns svar på Smögen. Ett mycket läckert ställe, speciellt för alla som gillar nyfångad sötvattenfisk.

Lurö skärgård på Vänern – seden dit man kommer

Frågan är ändå om det inte var Stånguddens fyr, Värmlands sydligaste udde, som kammade hem priset som den största upplevelsen? Eller så var det Husön i Lurö skärgård där det gällde att ta skeden i vacker hand om man skulle bli accepterad av lokalbefolkningen.

Nya farvatten med fritidsbåt

Oavsett vad så mynnar det hela ut i att Vänern är underskattat av båtfolk som vill upptäcka ett spännande alternativ till Sveriges kustlandskap.

Se reportaget!