Upptäck Vänern – fem tips på Europas tredje största sjö

Vi ger fem tips på platser som man bara inte får missa när man besöker båtparadiset Vänern för egen köl! Från stekheta Spiken till läckra Läckö.

Upptacktsresa-med-bat-pa-Vanern
Hamnens reportrar upptäcker Vänern och Vänerns skärgård med motorbåt, en Force 10.

Vänern är för många ett oupptäckt båtparadis. Sjön som ofta reduceras till en sträcka på Göta Kanal förtjänar mer hyllning än vad den ges. Här hittar vi ståtliga slott, långgrunda sandstränder och häftiga upplevelser. 

Planerar du en tur på Göta Kanal? Då kan det vara värt att planera in lite extra tid på Vänern. Hit är det relativt få som hittar och frågan är varför? Kanske kan det bero på att många ser Vänern som en del av Göta Kanal och på så vis missar allt den har att erbjuda? Vi vill slå hål på myten att Sveriges största sjö bara skulle vara en parantes på färden mellan öst- och västkusten. För den som inte vill köra sin egen båt dit finns ju också alltid alternativet att hyra en på plats. Eller kanske ta en liten båt på trailer och bo på något av öarnas vandrarhem eller hotell. 

För att hitta rätt i Vänerns fantastiska skärgård har vi samlat fem smultronställen som du absolut inte får missa.

Gästhamn, musik och spännande upptäckter på Läckö slott

Navigera hit

Det klassiska barockslottet Läckö blickar ut över Vänern från en udde i Ekens Skärgård. Slottet har sina anor från 1200-talet men är idag en plats där kulturlivet blomstrar. På sommarhalvåret arrangeras operor på borggården och i anslutning till slottet ligger Vänerskärgårdens Naturum.

Ett måste att besöka för de med sinne för kultur och historia, och för dem som uppskattar en rejäl gästhamn.

Sveriges Hawaii – långgrunda stränder och kristallklart sötvatten

Navigera hit

En skyddad vik i de flesta vindriktningarna. Rövarstrand är som en liten kil av strand på Brommö. Vad namnet kommer ifrån kan de lärde tvista om. Vad det däremot inte råder några tvivel om är att man här får en känsla av havet, trots att man befinner sig i en sjö. Rövarsand är en riktig pärla i Vänerns skärgård. En plats för såväl badsugna som soldyrkare. Planerar man att ta sig hit gäller det dock att vara ute i tid – det kristallklara vattnet lockar många och den bästa naturhamnen är trång.

Ett skrovmål för gourmanden – välkommen till Spiken

Navigera hit

Mat, hamn, och röda sjöbodar. Om det inte vore för att vattnet var sött skulle man nästan kunna tro att vi befinner oss i Smögen. Men icke – vi har hittat till Spiken! Det lilla fiskeläget utanför Lidköping bjuder på god mat och trevlig stämning.

Alvön – som Stockholms skärgård fast folktomt

Navigera hit

En plats att andas ut. Skärgården utanför Kristinehamn påminner om Stockholms utskärgård med många små härliga avslipade öar. På just Alvön finns en liten hamn med bojar, medan det på Långön, som ligger precis intill, är bättre djup för de med segelbåtar. Vill man ta en stund att koppla av är detta definitivt en plats att söka på i navigationsappen.

Hindens Rev – ”Perfekt sandbotten mot tårna”

Navigera hit

Ta en dag på stranden! Vid hindens rev blir du inte besviken. Här hittar du en perfekt, långgrund sandbotten att sätta tårna i. Tack vare att revet går rakt ut i sjön kan man dessutom välja tilläggningsplats efter vinden och på så sätt ligga skyddad.