Örlandet – Kökars kanske mesta skärgårdspärla

Lömskt var ordet. Men för den som ändå vågar sig in till Örlandets stränder väntar utdelning. Vi kommer till en plats i Kökars skärgård som ingen på besök i Åland får missa.

Det gäller att vara på sin vakt om man semestrar i Kökars skärgård. Det eller så får man se till ha ha guide med sig då vattnen här i mångt och mycket är omätta och fyllda till bredden av grund, grynnor och skär.

Men vilken utdelning den som ändå vågar sig hit kan vänta.

De låga öarna i Ålands ytterskärgård är förtrollande vackra och på de flesta ställen går det att hitta lä från såväl sjö som vind. En sådan plats är Örlandet.

Eller var det Öland?

Lita inte på plottern

Ja – Kökarborna själva kallar denna plats för Öland, det är åtminstone vad vi fått höra från Petter – vår lokala guide och värd för natten. Han svänger runt bland skären som att han aldrig gjort något annat.

Vi är å andra sidan något försiktigare.

Bäst tar man sig dock till Örlandet genom att gå i farleden som går norr om ön. När man i kommit i höjd med västpricken rakt norr om ön kan man gira inåt och runda den nordliga udden och glida in i lagunen. Se dock till att ha någon på fördäck som håller utkik och var varse om att denna färd görs säkrast med en båt utan köl eller allt för stort djupgående.

Väl inne i lagunen kan man vänta sig skydd från de flesta vindriktningar. Vid rakt nordlig vind kan det emellertid bli stökigt och då bör en annan natthamn uppsökas.

Öarna runt Örlandet är relativt låga och vattnet som tidigare nämnt grunt. En god idé för den som vill komma nära land kan vara att sjösätta en SUP eller grundgående dinge för att se hur nära land man kan komma.

Med ett sådant flytetyg kan man dessutom ta sig upp på land och utforska, något som rekommenderas starkt, inte minst för de med barn med i båten.

Perfekt för en dagsutflykt

Någon fråga om faciliteter är det inte här på Örlandet och det man tar med sig hit får man se till att ta med sig hem. Kanske därför passar sig Öland bäst som ett mål för dagsutflykter med upptäcktsfärder, bad och byggandet av stentorn längsmed stranden.