Midsommar i Göteborgs skärgård med båt - 5 tips på firanden

Vill du, precis som vi, fira midsommar på en ö? Ta båten till ett traditionsenligt firande med alla ingredienser. 

Dans på Brännö är den sanna midsommardrömmen för många. 2024 sätter dock Brännöföreningen stopp för det offentliga firandet eftersom evenemanget blivit så populärt att det helt enkelt har vuxit sig för stort för att hantera. Men försmäkta icke. Det finns andra fina öar i Göteborgs skärgård att styra sin kosa mot i midsommar.

5 tips på firanden i Göteborgs skärgård

Tips 1. Härliga Hyppeln bjuder upp till dans

Hyppeln är ett favoritutflyktsmål för många med båt. Här är alla välkomna till det traditionella midsommarfirandet som börjar med lövskärning vid ”Skolgårn”. När majstången är rest blir det dans för alla och eftermiddagen fylls av aktiviteter som lotterier och fiskdamm. Missa inte det spännande ankracet i hamnen där de snabbaste ankorna vinner priser.  

Rutta dig till Hyppelns Gästhamn eller boka bord på Stora Oset!

Tips 2. Traditionsenligt firande på vackra Vrångö

På ön som är känd för sin vackra natur och fina sandstränder fylls hamnen traditionsenligt av gästbåtar under midsommarafton. Här brukar det erbjudas dans, fiskdamm och livemusik. På Vrångö klär man midsommarstången på morgonen. Firandet börjar på eftermiddagen med lotteri, fiskdamm och kanske till och med lite försäljning av det klassiska Vrångöbrödet.  

Rutta dig till Vrångö eller droppa in för en bit mat på Hamnkrogen Lotsen & Fiskeboa.

Tips 3. Midsommar för alla på Marstrand

Det årliga midsommarfirandet på Marstrand är sommarens startskott och firas enligt tradition vid Kungsplan. Efter att midsommarstången är rest blir det dans. 2024 står Anders ”Lasse-Maja” Rönnefors och Mathias Lager från Barbados för musik och underhållning. På Marstrand finns alltid fantastisk mat att njuta av på någon av de många krogarna, och som oftast blir det gemytlig stämning i gästhamnen.  

Rutta dig till Marstrand eller boka bord på Grand Hotell.

Tips 4. Firande med härlig gemenskap på Käringön

Sång, dans och härlig gemenskap – midsommar på idylliska Käringön följer såklart traditionen! På morgonen samlas de som vill klä och resa stången vid Myra. Den som hellre inväntar dansen sluter an till midsommartåget som vandrar från hamnen till stången för dans och musik med alla klassiska ingredienser.  

Rutta dig till Käringön eller boka bord på Petersons Krog!

Tips 5. Midsommar i Skärhamn på Tjörn

Midsommarfirandet på Tubberöds äng i Skärhamn på Tjörn inleds med att klä stången inför firandet. På plats finns både trubadur, lekledare och konferencier som leder firandet med klassisk dans runt midsommarstången. Det finns både kaffe, hembakat och lotterier till försäljning och har man tur bjuds det på godisregn för de små.  

Rutta dig till Skärhamns Gästhamn eller boka bord på Port Sud!

Många har läst

Populära båttester

  • Upptäck Vänerns båtpärlor med Skippo

    Färdmål

Skippo tipsar

Topplistor

  • Gör det själv – sommarsäsongen är runt hörnet

    Till Kunskap

Redo för sommarsäsong!

Hållbarhet & miljö