Gästplats på Stockholms flådigaste adress – vi upptäcker Mälaren

Nu ligger visserligen inte Kungliga Motorbåtsklubben och Strandvägen i Mälaren men nära nog. I veckan har vi upptäckt pärlor i Mälaren och centrala Stockholm. Vi får ett snack med vår reporter i fält, Gustav Morin, om ställena de hittills besökt!

Föga känt för såväl inbitet båtfolk i Stockholm och snudd på mytiskt för alla som kommer utomsocknes men det är onekligen sant. För lite drygt 200 kronor natten kan man lägga båten på längsmed Strandvägen hos Kungliga Motorbåtsklubben.

En resurs som Skippos Gustav Morin kan tänka sig nyttja framöver.

– Det är ju högst intressant för de som bor i Stockholmsområdet att veta var man kan lägga till om man ska köra båt in till stan. Samma sak gäller även för de som kommer långväga. Tillsammans med Svenska Sjö försöker vi reda ut vart man är välkommen och redan efter ett par dagar kan vi konstatera att man är välkommen på fler platser än man tror, säger Gustav och fortsätter:

– Det är med andra ord fullt möjligt att ta båten in till Strandvägen, betala för en nattplats och ha ett flytande hotellrum på Stockholms absolut flådigaste adress!

Rätta mig om jag har fel, men skulle inte denna resa gå till Mälaren? Nybroviken ligger väl ändå i saltsjön?

– Jo men när man ändå är ute får man ta chansen. Det finns dessutom riktigt fina hamnar att besöka på Djurgården med. Ingen lär känna sig besviken över att ta en nattplats på Navis eller i Wasahamnen.

Slår det platserna ni fått se i Mälaren?

– Det är nog upp till var och en att bedöma. Men vad jag kan säga är att vi på Ekerö, det vill säga Mälaren, hittade pärlan Jungfrusunds Marina som kan vara den marina med högst ambition i hela landet. Här finns allt från RIB:ar till paddelbanor, flytande scener och, ja listan fortsätter..

Låter som ett ställe med ös, om man är på jakt efter något lite lugnare då?

– Då är det bara en kort färd över viken till Jungfruholmarna, en jättefin klubbholme där man ligger till bra pris och där det dessutom finns stugor och är riktigt lugnt och skönt, åtminstone såhär i slutet av maj.

Kul! Kan vi vänta oss fler nedslag som detta framöver?

– Absolut! Nu upptäcker vi Mälaren ihop med Svenska Sjö men framöver kommer vi att göra fler kortare och enkla upptäcktsresor för att visa upp så många härliga platser i skärgårdarena som det bara går.

Det ser vi fram emot allihopa tror jag, ska vi säga så då?

– Jo, eller vänta.. en sak till har vi att berätta! Under vår färd har vi försöka vara så spontana som möjligt och träffade på flera båtägare vars båtar vi gjort en slags flygande inspektion ombord på. Även sådant kommer man att kunna ta del av framöver!