Targa 32 med utombordare – genidrag eller identitetskris?
Targa – denna ikon, nestor och urmoder bland trygga och sjövärdiga hyttbåtar ska naturligtvis vara bestyckad med matchande trygga inombordare. Eller?
Oavsett vad man tycker så är det nya greppet med utombordare en rejäl kursändring. Vi talar gubevars om en båttillverkare vars hela väsen andas stolt tradition. Den som har varit med ett tag vet – Targa gör inga stora kursändringar. Bara små förfiningar och förbättringar från modellår till modellår och inte så mycket mer.
Ut med inombordarna!
När man så plötsligt slänger ut dieselmotorerna till förmån för utombordare av herrejösses-format i trotjänaren Targa 32 så hajar man förstås till. Hur blir det nu med bränsleförbrukningen, den berömda inbyggda pondusen, försäkringspremien, kursstabiliteten – ja allt det där som trogna Targa-anhängare en gång föll pladask för? Eller allt det där som är Targas adelsmärke om man så vill.
Lugnande besked
Här kommer lugnande besked. Sett till köregenskaperna är det knappt någon skillnad alls. Detta oavsett man frågar Skippos båtjournalister eller Targas egna mannar som avverkat otaliga sjömil med inombordare och nu också med motorer på utsidan.
Det trygga uppträdandet, den inbyggda pondusen i stökig sjö, kursstabiliteten, marschfarten – det mesta är sig likt. Men så var det detta med bränsleförbrukningen. Med 2 x Mercury V10 på 400 hästkrafter vardera där bak så drar den iväg. Eller vad sägs om 3,5 liter per sjömil i marschfart mot 2,1 liter för dieslarna?
Genidrag eller allvarligt stilbrott? Det är frågan när Skippo testar nya Targa 32 med Mewrcury V10 (2 x 400 hk) utombordare (Targa 32 OB).
Att utombordare sedan är lättare att stjäla och därmed dyrare att försäkra. Utombordare är å andra sidan avsevärt billigare när det gäller service och underhåll.
Sätter ner foten!
Så bollas det – fram och tillbaks. Men inte utan att Skippos Elias Johansson Rimsby till slut sätter ner foten och ger ett klart besked vilket motoralternativ som är att föredra – och för vem. För tydlighetens skull ska det sägas att Targa 32 liksom alla andra modeller fortfarande kan få med allt från en enkel till dubbla dieselmotorer på totalt mellan 400 (1 x Volvo Penta D6-400) och 880 hk (2 x Volvo Penta D6-440).
Snickerier i världsklass
Resten då – inredningen, boendekomforten och allt det där? Även där känns så gott som allt igen från förr. Träsnickerier i världsklass, funktionella lösningar, bastanta detaljer och inga onödigheter bara för syns skull. Sobert, krusidullfritt och propert. Två bra hytter med bra sov- och boendekomfort. Och så förstås – ett dugligt toalettutrymme samt extra stuvutrymme under akterdäcket där som inombordarna på en Targa 32 OB inte finns.
Allt sammantaget är en Targa 32 med dubbla herrejösses-utombordare snarlik sin motsvarighet med inombordare när det kommer till sjö- och köregenskaper. Med utombordarpaketet kommer dock ett uns extra (inbillad?) sportighet.
…fast lite sportigare
På samma sportiga och lediga temat noteras också en stege till hyttaket (så att man lätt ska kunna komma åt takräcket och kajakerna (!)) samt en soldyna som på ett högst icke-Targa-aktigt manér är tänkt för fördäcket/rufftaket.
Se testen!