Skippo testar

Boston Whaler 405 Conquest – amerikanare med hejdlös prislapp

Maffiga köregenskaper i en ovanligt sober, välbyggd sportfiskebåt som imponerar på många sätt. Tills vi kommer till prislappen. Se testen!

Man kan se det framför sig – hur designteamet bakom Boston Whaler 405 Conquest har gett sig blanka fanken på att ta fram den bästa sportfiskebåt de kan tänka sig. Och detta utan att behöva tänka på att hålla priset nere.

Så varför inte satsa så att lindningen spricker med trippla Mercury på 600 hästar vardera? Och varför inte ladda på med allt man kan tänka sig av komforthöjande detaljer där aircindition och Seakeeper stabilisator bara är början?

Det vi har att göra med är sålunda en hardtopbåt utöver det vanliga som inter bara imponerar med sin accelleration och toppfart. Utan som också bjuder föredömligt odramatiska sjöegenskaper även i på öppet hav.

Till detta kommer ett lyxigt och sobert utförande som där ingenting har lämnats åt slumpen. Det gäller i stort såväl som smått – men kanske framför allt i dolda utrymmen där kabeldragningar och tekniska lösningar nära nog är exemplariskt utförda.

Genomtänkt och beprövat

Ej heller har man fallit för frestelsen att utrusta båten med några onödigheter. Det som erbjuds finns där av en anledning. För att det är beprövat och för att det har visat sig fungera där solbäddar, wetbar, breda gångbord, stora latytor och förvånansvärt generösa innerutrymmen bara är några exempel.

47 stabila knop

Så långt en lovsång som knappast klintar ut när Skippos två man starka testlag kastar loss för en testtur. För se – med 900 pigga hästkrafter på akterspegeln blir även köregenskaperna något alldeles extra. Eller vad sägs om en toppfart på 47 knop med en båt som mäter 40 fot och som väger 18 ton?

Smakar och kostar

Egentligen är det först när priset kommer på tal som tiderna går i moll. Vi ska inte säga att vi blir chockade. Men nog får startpriset på dryga 20 miljoner kronor oss att haja till en smula?