Ungdomar renoverar och elektrifierar inför långsegling
Snart kastar unga Tiger Brisius och Julia Sandbrink loss efter att ha renoverat och uppdaterat sin klassiska segelbåt med elmotor, elspis, solceller och mulltoa.
Se videon 21 min och 49 sek in i programmet.
Tiger och Julia har tagit sig an ett ambitiöst projekt: att förvandla sin klassiska OE 32-segelbåt från 1976 till en modern, självförsörjande långfärdskryssare.
Målet är att segla runt jorden. Eller åtminstone till Karibien, som en start. Båten är en gammal OE 32 som inte bara behövde en ordentlig renovering utan också en ordentlig uppdatering.
”En dieselmotor är ju ett jävla lotteri”
Paret Julia och Tiger sågar inte bara dieselmotorn som koncept vid fotknölarna, då de hört att väldigt många långseglare förblir långa stunder i hamn i väntan på reservdelar till sina strulande motorer. De har också funnit att mulltoan är överlägsen den traditionella båttolaetten ombord.
Beslutet att byta ut den ursprungliga dieselmotorn mot en elmotor grundades på erfarenheter från en dieselmotorkurs. De insåg att dieselmotorer kan vara opålitliga och kräva dyra reservdelar.
– En dieselmotor är ju ett jävla lotteri. Det här kommer vi aldrig klara, det är liksom flera tusen rörliga delar och när det väl behövs då skiter det sig. Det känns mycket enklare med elddrift, konstaterar Tiger.
Klassisk långseglare – med eldrift
Paret går alltså inte samma väg som många andra utan bygger nu om sin gamla vackra OE 32 med och stoppar in en elmotor, en bra batteribank, induktionshäll, watermaker, fiskespön samt en mulltoa. Det är enligt dem allt man behöver för att leva ett självförsörjande liv till havs med hela världen som spelplan.
– Planen är att konvertera den här klassiska gamla vackra OE 32 till en modern off-the-grid cruiser, så att vi inte blir särskilt beroende av att komma i land, mer än för mat och reservdelar, förklarar Tiger.
Hur långt kommer man med eldrift på segelbåt?
Utmaningen med eldrift är såklart räckvidden, särskilt under längre etapper med stiltje. Tiger och Julia har dock installerat omfattande solcellspaneler som, enligt deras tester, möjliggör framfart i 3–3,5 knop så länge solen skiner.
– Vi har så mycket solceller. I teorin kommer vi kunna, så länge det är sol, tuffa på i 3–3,5 knop hur länge vi vill, berättar Tiger.
Deras OE 32 är en segelbåt konstruerad av Olle Enderlein och är känd för sin sjövärdighet och klassiska linjer. Båten har en långköl och är designad för långfärdssegling.
Mot Medelhavet när renoveringen är klar
Exakt när det bär av är fortfarande oklart och avresan är redan tre år försenad på grund av att båten hade sina brister. Den ena renoveringen ledde till den andra med resultatet att de rev ut och byggde upp det mesta ombord…
Vi kanske rev ut lite väl mycket ur båten… Den ena renoveringen ledde till den andra…
Renoveringsarbetet har alltså varit omfattande. De har rivit ut stora delar av inredningen, inklusive toalett, förpik, garderob och kök, för att stärka upp båten och installera den nya elmotorn. Projektet har pågått sedan hösten 2018 och har inneburit en brant inlärningskurva.
– Vi har behövt lära oss allting. Hur jobbar man med epoxi? Hur stärker man upp båten på ett bra sätt? Hur målar man bäst och hur lackar man? säger Julia.
Härligt med mulltoa ombord
Färdmålet? Att först och främst ta sig ner till Medelhavet för att sedan styra vidare dit vindarna bär. Men det främsta målet är, som sagt, att vara självförsörjande. Och det där med mulltoan är inte så konstigt som det låter.
– Vi kände att det vore skönt att ha ett system utan massa risk för äckliga olyckor, förklarar Julia.
Framtidsplanerna är flexibla och anpassas efter rådande världsläge och jobb. De överväger att segla till Medelhavet och därefter eventuellt korsa Atlanten, men betonar att de inte har bråttom och att projektet får ta den tid det behöver.
– Målet är väl att komma iväg och få utforska världen. Vart vi hamnar får vindarna bestämma, säger Julia.
Se videoinslaget!