Arrofoil – tekniken bakom Arronets foilingsystem
Bärplan är i ropet och båtvärlden presenterar det ena sofistikerade foilingsystemet efter det andra. Här är nästa steg i utvecklingen – att förenkla konceptet och på så sätt pressa priset. Se inslaget från pågående båtmässan Allt för Sjön!
Komplicerade datorsystem som känner av pitch, roll, vindar och strömmar. Och som på så sätt optimerar gångläget på foilande båtar. Det här naturligtvis imponerande. Frågan är bara till vilket pris?
Det var vad Niklas Von Arronet och kanske framför allt sonen Erik med samma efternamn ställde sig när han bestämde sig för att utveckla en egen foilingteknik.
Befriande krångelfritt
Sagt och gjort. Det som nu har tagit form på varvet är en helt och hållet mekanisk lösning ”utan censorer och annat som kan krångla”, som man uttrycker det.
Enkelt beskrivet bygget det hela på foils I kombination med en arm där den senare hela tiden känner av var vatten ytan är och på så sätt reglerar ”flyghöjden”.
Andra har också läst:
Måttliga 115 hästkrafter
Allt sammantaget skapar det en särdeles lättdriven hyttbåt som gott och väl skulle kunna klara sig med blott 60 hästkrafter på akterspegeln när båten väl är uppe i foilingläge. Men det var just det. Att komma upp på foilsen, eller bärplanen på ren svenska, kräver lite extra kraft varför det sitter en 115-hästare där bak.
Inte lika kostsamt
Viktigast av allt är kanske ändå att Arronets egen foilinglösning pressar priset ordentligt jämfört med de flesta andra foilande flytetyg. Och detta så pass att priset för en Arrofoil, som båten heter, är jämförbart med en Arronet i motsvarande storlek utan bärplan.
Återkommer med ett test
Om det finns några nackdelar med denna nya bärplansteknik? Möjligtvis kan man tycka att det känns ovant – eller rentav skrämmande – att båten lutar utåt i svängarna. Något som teamet bakom Arronet lovar att man vänjer sig med snabbt.
Övriga nackdelar – om sådana står att finna – återkommer Skippo med i en test inom kort.
Se inslaget från båtmässan Allt för Sjön!