Så tränar amerikanska kustbevakningen sina främsta sjömän
I förrädiska väderförhållanden ger dig sig ut för att träna. Bara där kan de lära sig det som krävs för att få kalla sig för Surfmen. Följ med under amerikanska kustbevakningens träningsprogram som närmast kan jämföras med Top Gun.
De kallas Surfmen och väljs ut efter flera års tjänst inom den amerikanska kustbevakningen. Endast nio väljs ut och under fyra veckors tid får de lära sig att hantera 47-fots räddningsbåtar under extrema våg- och väderförhållanden.
Båten de kör kallas MLB, en enkel förkortning av det faktiska namnet motor lifeboat. Även om dessa bjässar inte imponerar med sitt namn är dess förmåga desto mer beundransvärd. I brytsjö uppemot 6 meter tränas dessa handplockade sjömän i ett program som närmast kan beskrivas som sjöfartens Top Gun. Skulle båten slå runt till följd har den en självrätande funktion som får den på rätt köl inom loppet av 10 till 15 sekunder.
Träningen hålls vid Columbiaflodens inlopp. Ett område där det sedan slutet av 1700-talet sjunkit över 2 000 båtar och på så vid fått smeknamnet Stilla havets gravplats. Men varför är området så krävande? En kombination av starka västgående vattenströmmar mötes precis vid inloppet där motgående tidvatten från Stilla havet trycker på. Samtidigt driver vågor in från havet i kombination med de mötande strömmarna bygger sig vågorna höga.
En lång och stolt historia
Idag har man moderna tekniska hjälpmedel för att klara av kursen och för att undsätta de i sjönöd. Men det har inte alltid varit fallet. Utbildningarnas tradition sträcker sig tillbaka till det tidiga 1900-talet och det så kallade US life saving-service som bestod av frivilliga som undsatte nödställda i samma vatten som idag. Då med roddbåtar i trä, galonställ och flytvästar av kork. En stor konstrast mot dagens hjälpmedel.
Se även:
Motorbåtsskola – så kör du effektivt i hög sjö
Dramatiska bilder – stulen flybridgebåt välts omkull av brottsjö
Kustbevakningen slår hårt mot busar i båt
Vad lärs ut?
Stora delar av utbildningen går ut på att studenterna ska lära sig att identifiera var, när och hur vågorna bryter. När detta är gjort lär de sig att anpassa anfallsvinkeln mellan fören och vågen beroende på om de kommer att träffas av brytvattnet eller inte.
Den viktigaste läxan förblir dock en enkel sådan – undvik stora vågor. Däremot råder det inga tvivel om att ingen kan undvika alla vågor under en räddningsinsats. Därför är det viktigt att metoderna som kustbevakarna har för att göra så är väl inövade och säkra.