Slående skönhet – Sans Souci säljs för 61 miljoner
Trots att linjerna är ärvda från en korvett är Sans Souci inget annat än ett mästerverk. Nu är klassikern från 50-talet till salu. Se bilderna!
Ibland tycker vi på Hamnen.se om att gotta oss i det finaste båtvärlden har att erbjuda. Detta är ett sådant tillfälle. Trots att hon har närmre 70 år på nacken, och dessutom har varit till havs i stort sett oavbrutet sedan 1955 är den Abeking & Rasmussen-byggda lyxjakten Sans Souci sannerligen en slående skönhet.
Med sina 33-meter spelar hon i en helt annan storleksklass än de moderna schabrak det anrika och välrenommerade varvet idag bygger. Men det spelar inte så stor roll – för vad slår egentligen en klassiker?
Vid sin sjösättning fick hon namnet Vendersein och beskrevs av den dåvarande båtpressen som en av de absolut vackraste lyxjakterna i världen. Den tyska konstruktören Geerd N. Hendel, som ligger bakom designen, plockade mycket inspiration från de nyligen avslutade världskrigets korvetter.
Vad som däremot är något unikt med just Sans Souci är hur hon behållt sin tidstypiska charm. Vid de löpande renoveringar som behövts har extra vikt lagts vid att bevara hennes trädetaljerna. Så sent som 2009 togs hon in på Del Carlo-varvet i Italien som specialiserat sig på just träkonstruktioner. Invändigt behölls den 1920-tals inspirerade Art Deco-designen med genomgående välbevarade och restaurerade originaldetaljer.
Inte en skuta för vräkiga poolpartyn
Båten tar upp till åtta gäster i fyra hytter vilket kanske låter lite i en tid där man helst får plats med lika många passagerare på en segelbåt som mäter knappa 40 fot. Men är man av den åsikten så har man nog missat poängen. Här ska det vara gott om plats för det exklusiva klientelet som hyr eller köper båten.
I sann tidsanda är badrummen klädda i marmor. Vikteffektivt –nej, men oerhört lyxigt.
Till skillnad från nyligen sjösatta flytetyg i samma prisklass saknar Sans Souci moderniteter som vattenskotrar, pooler, och öppningsbara fribord.
Vi tycker dock att det är lika väl då klass och tradition ibland kan få tala för sig själv!
Prislappen? Ringa 61 000 000 kronor!