Båtsemester med tonåringen – så får du det att fungera!

Tvinga med? Eller lämna hemma? Det är frågan när tonåringen balanserar på gränsen till vuxenvärlden. Här är 15-åriga Amandas syn på saken efter sommarens seglats till Gotland.

Amanda_tonaring_ombord
Tvinga med? Eller lämna hemma? Det är den oundvikliga frågan när tonåringen balanserar på gränsen till vuxenvärlden. Här är 15-åriga Amandas egna ord – och syn – på saken efter sommarens seglats till Gotland.

I somras seglade jag med min familj till Gotland. Trots suckar och ändlösa klagomål från mig släpades jag med på denna tur som varade i knappt två veckor. För att sammanfatta mitt intresse för båtlivet så räcker det med att nämna att jag är en tonåring, i behov av eget utrymme. Något som vår Dehler 32 inte kan erbjuda mig. Alltså såg jag inte denna resa som annat än ett tillfälle att få bonda med myggor, dominera i hundratals omgångar kortspel samt att manipuleras av vågorna, som jag trodde skulle bli det enda att vistas i mitt synfält.

Se också:
Om långsegling och att bo ombord med ungdomar på heltid.

Tuff start

Det var blåsigt och regnet rasade från himmeln de första dagarna. Därför blev starten lite tuff. Men när vi sedan en kväll startade överseglingen från Arkösund till Gotland och seglen hade dragits upp blev mina låga förväntningar genast motbevisade. Himlen var rosa, solnedgångens spegelbild dansade över vattenytan, det behagliga skvalpandet av vågorna
som kluckade mot båten och det svaga suset av vinden som mjukt drev oss framåt. Vi kom längre och längre från fastlandet och det enda vi lämnade bakom oss var små virvlar i vattnet som omedelbart dränktes av havets oändliga djup.

Vacker och överraskande stämsång

Efter några timmars segling spelade vi musik och den otroliga kombinationen av högtalarens dova melodier tillsammans med min familjs häpnadsväckande stämmor satte sig i minnet. Eftersom vi var helt ensamma behövde volymen inte anpassas till något annat än oss själva. Vare sig land eller liv syntes till så långt ögat nådde.

Naturupplevelser i all ära men ungdomar måste också få uppdatera sitt snapchat-flöde ombord. Internet är sålunda avgörande för att få med sig tonåringen på båtsemestern, skriver Amanda 15 år.

En fjärt i rymden

Precis när jag trodde höjdpunkten var nådd, hade natten sakta börjat sluka himlen och lämnat över rampljuset till de gnistrande stjärnorna som dekorerade mörkret i en magisk stjärnhimmel. Tusentals lysande stjärnor, små som bakterier, drog till sig min uppmärksamhet och slet all värdighet ifrån mig. Plötsligt var jag bara en fjärt i rymden och alla mina problem var genast oansenliga.

Befriad från vardagsstress

Seglen prasslade harmoniskt och vi flöt som ovanpå moln genom nattens tunga aura som kramade tonårstrotsen ur min kropp. Strax därefter tvingades vi även runda ett mullrande åskmoln där bländande blixtar splittrade himlen. Befrielsen från verkligheten hade aldrig varit skarpare. Den nya världen framför mina ögon såg overklig ut och varken dåliga tankar eller myggor kunde nå mig.

Det var så oerhört stilla, så mäktigt och så lugnande. Det var ett ögonblick som varade i flera timmar, för inte långt därefter hade en ny föreställning på himlen exploderat ovanför oss. En makalös soluppgång som slog andan ur mig, minst sagt. Den tidiga gryningen kom till liv!

Land i sikte

Strax började vi urskilja Gotland där en varm vecka av otroliga upplevelser väntade oss. Bad i den blå lagunen, dagliga upptäcktsfärder genom Gotlands minnesvärda bebyggelser, ett flertal överraskande glasställen och de svala sommarkvällarna i hamnen. Resan var oslagbar, tills det var dags för hemfärd. Under dagarna på Gotland hade vinden ökat och rivit upp havet, vilket fick oss att inse att vår återresa skulle bli mer utmanande än vi hade förväntat oss.

Bad i den blå lagunen och dagliga upptäcktsfärder genom Gotlands beundransvärda bebyggelser. Vistelsen på Gotland blev verkligen minnesvärd. Den som vill segla med tonåringar bör välja destinationer som har något extra att erbjuda.

Tufft start på hemvägen

När vi kom iväg från Visby så möttes vi direkt av de våldsamma vågorna som stormade havet och utgjorde det till ett nöjesfält. Tyvärr drabbades jag av sjösjuka och de sura uppstötningarna retade mig. Skymningens kyla bet tag om mina kinder och fick mitt skelett att skallra och krampa.

Mer än bara burkmat och trängsel

Senare under natten lugnade sig vinden och soluppgången några timmar senare blev minst lika magnifik som på ditresan. Det jag fick se var som taget ur en film och det är en syn jag aldrig glömmer. I det ögonblicket förstod jag att sjölivet var så mycket mer än bara burkmat och trängsel i hamnarna. Det var ett parallellt liv utan stress, där mina största bekymmer inte var större än kliande myggbett.

Amandas rekommendationer till föräldrar med tonårsbarn:
● Ungdomar måste få uppdatera sitt snapchat-flöde även ombord. Internet och ström är sålunda avgörande för att få med sig tonåringen på båtsemestern.
● Bra mat och god sömn. Locka med krispiga chips, en charmig oxfilé, eller varför inte restaurangbesök?
● Tonåringar är otåliga, nyfikna och behöver variation. Använd fantasin! Varva naturhamnar med gästhamnar.
● Välj destinationer som har något extra att erbjuda. Det kan vara bad från en fin sandstrand, grillning, fiske, kubb och/eller kortspel. Eller för all del – minigolf.
● Påminn er tonåring om att UV-indexet är högt på sjön. Vilken tonåring vill inte få en skarp solbränna?
● Att tvinga sin tonåring att följa med är att be om fiasko. Framtvingade intressen är det samma som måsten och vem har en positiv inställning till måsten?
● Argumentet ”att få umgås med familjen i en vecka i en trång båt är tyvärr inte ett argument som håller. Tonåringar har stort behov av i behov av utrymme och avskildhet.
● Lämna alla former av skolarbete hemma. Låt båten vara en stressfri zon.
● Sist men inte minst – beslutet att låta en kompis följa med kan (om det finns en anständig sovplats extra) verkligen vara helt avgörande.

Text: Amanda Fredén.

Fotnot: Amanda har gjort sin ”prao” hos oss på Hamnen och Skippo där hon har fått jobba med en varierande uppgifter som att granska texter om hamnar, skriva testfall för Skippo-appen och prova på lite programmering. Här ovan fick hon också skriva om sin segling till Gotland med sin familj.