Fem enkla sätt att minska ditt avtryck på båtmiljön
Små saker kan göra stor skillnad. Att välja rätt diskmedel, solkräm eller var du att ställer grillen kan göra stor skillnad. Vi listar små handlingar i ditt båtliv som kan förbättra vår gemensamma miljö.
När tänkte du senast på vilket typ av diskmedel du använde? Är svaret på frågan sist du var och handlade kanske innehållet i denna artikel inte kommer som en överraskning för dig. Men kanske hittar du ändå något som kan göra ditt båtliv lite mer hållbart.
Diskmedel – titta på förpackningen
Kanske kommer det som en överraskning för vissa. Diskmedel spolar vi ju ner i vasken dagligen, inte kan det vara skadligt för vår miljö? Detta är dock lite som att jämföra äpplen och päron. Diskar du ombord på båten särskilt i mindre båtar eller längs med strandkanten går vattnet inte igenom något reningsverk som kan ta bort de så kallade tensiderna. Även om dessa inte är skadliga för oss människor så kan de orsaka stor skada på vattenlevande organismer om de kommer ut i vattnet.
Gör som alla anda – skriv under
Leta därför efter diskmedel som inte innehåller tensider. Detta är faktiskt ganska så enkelt då tillverkare som säljer diskmedel inom EU sedan 2015 behöver märka upp sin produkt med varningstexten ”Skadliga långtidseffekter för vattenlevande organismer”.
Välj rätt typ av bränsle
Vad som bör finnas i bränsletanken är snudd på en oändlig diskussion och något man kan spekulera till ledes om. Vad som dock står klart är att i ren miljösynpunkt är det minst dåliga alternativet att tanka det som kallas för HVO100 i dieselmotorer och alkylatbensin.
HVO100 är ett biobränsle som tillverkas på restprodukter framförallt från skogsbruk. Utsläppen av koldioxid när HVO100 förbränns är betydligt mycket lägre, dock förblir utsläppen av kväveoxid och partiklar desamma. Det som däremot skiljer HVO100 från den biodiesel som används i bilar (FAME/RME) är att den inte är tillverkad av vegetabiliska material. HVO100 löper alltså inte samma risker för beväxning i tanken som biodiesel producerat på vegetabiliska material.
Alkylatbensin är en typ av bränsle som framställs genom en process där lätta kolväten från råolja eller naturgas omvandlas till ett renare bränsle. Att använda alkylatbensin leder till lägre utsläpp av skadliga ämnen. Just därför är det ett bra alternativ för exempelvis båtmotorer där direktkontakt med bränslet ofta är mer påtaglig. Dessutom kan alkylatbensin förbättra motorernas livslängd och prestanda eftersom det bränner renare och lämnar färre avlagringar i motorn.
Tvål och schampo – ren på rätt sätt
Likt med diskmedel är det viktigt att välja tvål och schampo som inte är skadligt för miljön eller vattenlevande organismer. Ta en extra titt på etiketten och försäkra dig om att dina hygienprodukter inte gör mer ont än gott.
Solkräm – både bra och dåligt
Att solkräm kan vara skadligt för korallrev är vida känt men att det kan orsaka skada även i våra nordiska vatten är det inte lika många som vet om. Flera forskningsstudier har på senare tid pekat på hur ämnen i solkräm kan störa fortplantningen och tillväxten hos olika vattenlevande organismer, så som fiskar och alger.
Hur avhjälper man då detta? Välj en solkräm som har så kallat fysikaliskt skydd mot soltrålar för att undvika de kemiska ämnen som är skadligt för marina organismer. Dock finns det en debatt huruvida även mineralpartiklarna kan vara skadliga. Vill man därför vara helt säker på att göra allt kan det vara ett gott råd att bära en långärmad tröja när solen lyser som starkast och på så vis undvika solkrämen helt och hållet.
Gör rätt när det ska grillas!
Nalkas det grill efter dagens tur till sjöss? Slopa tändvätskan, använd grillkol märkt med bra miljöval, skippa gasolgrillen och låt engångsgrillen vara ett minne blott.
Eld har funnits sedan fornminnes tider. Inte behöver du paraffin eller fossila oljeprodukter för att göra succé vid grillen. Använd istället kvistar, bark eller annat som du hittar nära eldplatsen. Även tändkuber märkta med Bra Miljöval är ett fullgott alternativ!